Rekordtall for årets Sommerles.no

Sommerles.no er over for i år, og arbeidsgruppa kan nok en gang glede seg over rekordstor deltakelse.
Lesekampanjen får barn til å lese bøker. Unge finnmarkinger har lest godt over 2 millioner boksider i sommer.

Klikk for stort bilde

I Finnmark har over 1600 deltatt i lesekampanjen Sommerles. I løpet av sommermånedene har deltakerne lest nesten 21 000 bøker. Det utgjør i underkant av 2.3 millioner boksider.

– Det er så gøy! Anne Thuv som er ansvarlig for Sommerles i Finnmark er glad for at lesedeltakelsen øker hvert eneste år. Vi ser at lesekampanjen engasjerer, og vi får gode tilbakemeldinger.

– Foreldre forteller at ungene leser mye på sommeren, og det påvirker småsøsken. De gleder seg til de er gamle nok til selv å være med. Thuv forteller at foreldrene også ønsker en lignende kampanje rettet mot ungdom og voksne.

Populær sommerleshistorie

Årets sommerleshistorie "Det blodrøde nordlyset" har vært veldig populær. Det er Mari Moen Holsve som skriver alle sommerleshistoriene. De tre siste årene er historien også oversatt til nordsamisk. Det har vært en suksess, forteller Thuv.

– Det er fint å se at stadig flere leser den oversatte versjonen. I år har dobbelt så mange lest historien, sammenlignet med i fjor. Det viser hvor viktig det er å gi barn mulighet til å lese på eget morsmål.

Evalueringsmøte etter Sommerles

I slutten av august var det evalueringsmøte for arbeidsgruppa. De er fornøyd med årets lesekampanje, og synes det er skikkelig stas med nok et rekordår. På landsbasis har hele 130 000 deltatt. Det er 25 000 flere enn i fjor.

– Det har vært lærerikt å lede arbeidsgruppa, sier Thuv. Finnmark har hatt hovedansvaret for årets kampanje, og Thuv har ledet arbeidet. Arbeidsgruppen i år har bestått av Snuti, Finnmark fylkesbibliotek og Østfold fylkesbibliotek. Nå takker Finnmark fylkesbibliotek for seg og Buskerud og Akershus fylkesbibliotek kommer inn i arbeidsgruppen.

Klikk for stort bildeLesekampanje som virker

Sommerles er en konkurranse for elever i barneskolen. Kampanjen varer fra 1. juni til 31. august. Deltakerene samler poeng ved å løse oppgaver, hente koder på sitt biblioteket. lese og registrere så mange bøker som de klarer å lese. Ungene som deltar vinner digitale troféer og premier som de får på det lokale bibloteket.

Tips til mer leselyst!

For de barna som ønsker å fortsette å lese igjennom høsten kan dere tipse om Norlijunior.no. En lesekampanje for elever 1.- 7. trinn hvor læreren melder på klassen sin og de konkurrerer om å bli norges beste lesere. Dette er 4. året med kampanjen som går fra september og frem til jul. Les mer om kampanjen her (PDF) og hjelp skolene til å bli inspirert!

Publisert 16.09.2019

Som bibliotekar har jeg troa på litteraturens kraft. Jeg har troa på boka både som døråpner og inngangsport, så vel som et bindeledd. Gjennom skjønnlitteraturen, dikt, reiseskildringer, men også gjennom populærfaglitteraturen kan vi bli tatt med inn i et annet lands kultur og historie. Gjennom skildringer av mennesker, følelser og lukter, kan det som før opplevdes fremmed og rart bli nærere og mer kjent.

Publisert 12.09.2019

Det legges vekt på bibliotekenes viktige rolle som arena for kunnskap, dannelse og kritisk tekning i nasjonal bibliotekstrategi 2020-2023, Rom for demokrati og dannelse. Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet har gått sammen om en felles satsing for å styrke norske bibliotek.

Publisert 28.08.2019

Både Asbjørn Jaklin og Mari Moen Holsve er på turné i Finnmark denne uken.

Publisert 20.08.2019

"Kulturrabulisten" og folkekjære Trygve Hoff hylles gjennom turnésamarbeid mellom Scene Finnmark og Finnmark fylkesbibliotek.

Publisert 05.08.2019

Utstillingen og innsamlingen i Kunes var en stor suksess. Fotoarkivet har fått inn nærmere 1000 nye bilder fra Laksefjord-området.

Publisert 17.07.2019

Under innsamlingsdagene i Båtsfjord i mai fikk fotoavdelingen med seg et rikholdig fotoarkiv etter Olav Arne Johannessen. Tre pappesker full av fotografier, lysbilder, smalfilm og negativer fra slutten av 1950-tallet frem til 1970-tallet.

Publisert 09.07.2019

Bibliotek blir ofte omtalt som bokhus eller bygg med en samling bøker. Bibliotekene er blitt mye mer enn det, selv om de absolutt er litterære hus. Utlånet av bøker totalt sett i Norge har de siste årene ligget jevnt på ca. 3,5 bøker per innbygger.

Publisert 28.06.2019

– Det er uhorveleg stas! En glad og rørt Kjersti Kollbotn mottok fredag arbeidsstipendet på 100.000 kroner fra de tre nordnorske fylkeskommunene.

Publisert 04.06.2019

Jorun Jakola og Sunniva Knutsen er konstituert og deler stillingen som fylkesbiblioteksjef.

Publisert 31.05.2019

"Gjennom bøkene blir jeg tusen mennesker, men forblir allikevel meg selv." C.S Lewis

Husker du første gang du forsvant inn i bokas magiske verden? Ble til noen helt andre, levde deg inn i karakterene, ble så oppslukt av bokas univers at tiden nærmest sluttet å eksistere? Bøker kan endre folks liv. Men leseglede kommer sjelden helt av seg selv. Den må stimuleres. For å klare oss i samfunnet må vi kunne lese. Lesing er definitivt viktig, men det skal også være gøy!

Anne Thuv
Rådgiver