Språk

 

Alle bibliotekene i Finnmark er i år klare til å ta imot deltakere i sommerles.no

Alle elever i Finnmark kan delta i sommerles.no!

Sommerles er en digital lesekampanje på nettsiden sommerles.no. Barna lager seg en profil, registrerer alt de leser i kampanjeperioden og får XP (poeng) for hver leste side. Sommerles er for barn i 1.-7.klasse og varer fra 1. juni til 31. august.

Sammen med barn fra over 300 andre kommuner kan alle barn i 1.-7.klasse i hele Finnmark være med på Norges kuleste lesekampanje! Sommerles har vært en stor suksess gjennom flere år. Målet med kampanjen er å motivere barna til å lese så mye de bare orker i løpet av en lang sommerferie.

Sommerles_bokmål - Klikk for stort bilde

Bibliotekarene i Finnmark er klare til å godkjenne bøkene barna registrerer i sommerles.no.  Etter hvert som deltakerne kommer opp i levels, kan de hente fysiske premier på biblioteket. Ulike bibliotek har ulike premier, som frisbee, armbånd og tatoveringer. Annen hver uke kommer det nye kodeord i sommerles, som bibliotekarene henger opp på biblioteket. Deltakerne må komme til biblioteket for å se. Kodeordene gir nye poeng og digitale trofeer inne på sommerles.no.

I fjor deltok over 200 kommuner og 31 000 barn i Norge. I Finnmark deltok 1 140 elever. Det er nesten 20% av mulige deltakere. Barna registrerte 11458 bøker og leste tilsammen 1 260 965 sider! Bibliotekene delte ut 1066 premier og fem forskjellige kodeord. Det ble arrangert avslutningsfester og premietrekninger.

Noen skoler har allerede hatt besøk av bibliotekarer som informerer og forteller elevene om Sommerles. Mange elever i Finnmark kjenner allerede til sommerles.no og gleder seg til å registrere bøker i år igjen.  

«Sommerles er kjempegøy, både for deltakere og bibliotekarer», sier biblioteksjef i Unjárga/Nesseby, Jørgen Betten. Hver dag i kampanjen logger han inn på sommerles.no og godkjenner bøker ungene i Unjárga/Nesseby har lagt inn. «Sommerles har gitt meg enda en måte å kommunisere med barna på, både inne på sommerles, men også når de kommer til biblioteket på jakt etter kodeord eller for å hente premier.»

Jakten på tidstyven – på norsk og samisk!
Barna får tilgang til en spesialskrevet fortelling skrevet av forfatter Mari Moen Holsve. Annenhver uke blir det lagt ut et nytt kapittel av “Jakten på tidstyven” med oppgaver som barna kan løse. Disse er knyttet til fortellingen og handlingen videre. I år er for første gang denne fortellingen tilgjengelig på nordsamisk, oversatt av Elen Ragnhild Sara.

Følg med på de lokale bibliotekenes Facebooksider. Der legger de ut lenker og informasjon om sommerles. Sommerstengte bibliotek deler kodeordene i sosiale medier.

«Sommerles gjør det gøy å lese! Vi håper på mange deltakere i år også», sier Sunniva Knutsen, rådgiver ved Finnmark fylkesbibliotek. «Vi er veldig fornøyd med å få Jakten på tidstyven oversatt til nordsamisk. Andre fylker oversetter sommerles til nynorsk, da er det helt naturlig for oss å jobbe for å få en nordsamisk versjon. Oversetter Elen Ragnhild Sara har gjort en kjempejobb, og oversetter teksten fortløpende. Snuti, sommerles-utviklerne, legger inn kapitlene og forfatteren Mari Moen Holsve syns det er stas å bli oversatt til samisk. Nå håper vi leserne liker denne utgaven også!».  

Årets kampanje er utviklet av Vestfoldbibliotekene, Vestfold fylkesbibliotek, Telemark fylkesbibliotek og firmaet Snuti ANS. Finnmark fylkesbibliotek har gjort det mulig for alle bibliotekene i fylket å delta. 

Fant du det du lette etter?

Kontaktpersoner

Sunniva Knutsen
Rådgiver litteraturformidling
78 96 59 25
Anne Thuv
Rådgiver
78 96 43 79