Åpning av Finnmarks første flyplassbibliotek

ÅPNING: til stede under åpninga i Kirkenes var fylkesbibliotek Heikki Knutsen (t.v.), lufthavnsjef Rell Erling Kjølås, ordfører Rune Rafaelsen, hovedutvalgsleder Geir Ove Bakken og biblioteksjef Dagfinn Gjerde. - Klikk for stort bildeÅPNING: til stede under åpninga i Kirkenes var fylkesbibliotek Heikki Knutsen (t.v.), lufthavnsjef Rell Erling Kjølås, ordfører Rune Rafaelsen, hovedutvalgsleder Geir Ove Bakken og biblioteksjef Dagfinn Gjerde. Mandag åpnet Finnmarks første flyplassbibliotek. I løpet av de neste månedene vil det komme bokhyller på alle de 11 flyplassene i Finnmark. Der kan reisende låne bøker til turen eller mens de venter.

Lufthavnsjef Rell Erling Kjølås introduserte ordfører Rune Rafaelsen og hovedutvalgsleder for kultur, folkehelse og samferdsel Geir Ove Bakken som sammen sto for åpningen. Åpninga fant sted mandag 19. mars på Kirkenes lufthavn.

- Det er viktig å spre leseglede, formidle god litteratur og minne befolkningen på de ulike kunnskapskildene og tjenestene som bibliotekene besitter. Det er også et mål å nå flest mulig og dekke så mange deler av fylket som mulig, sier Bakken.

- En stor glede

Til stede på åpningen var også Dagfinn Gjerde, biblioteksjef i Sør-Varanger og fylkesbiblioteksjef Heikki Knutsen. Mange reisende fikk også med seg åpningen, og flere av de tok med seg en bok.

- Det er en stor glede å endelig kunne starte utrullingen av flyplassbibliotekene, sier fylkesbiblioteksjefen.

Han kan fortelle at de har jobbet med dette prosjektet siden i sommer, og at Avinor var positive fra første stund:

- Da vi kontaktet Avinor var de straks med på idéen. Folkebibliotekene har bidratt med bøker og kommer til å vedlikeholde hyllene på flyplassen i sin kommune. Vadsø fengsel har snekret hyllene. Dette viser hva man kan få til gjennom regionalt samarbeid og når det offentlige og det private går sammen om gode idéer. Vi håper tilbudet vil være til glede for alle som reiser i fylket!

Et samarbeid

Bokhylle på Kirkenes lufthavn. Her kan du låne bok eller legge igjen en bok du har lest ferdig. - Klikk for stort bildeBokhylle på Kirkenes lufthavn. Her kan du låne bok eller legge igjen en bok du har lest ferdig. Flyplassbibliotekene er et samarbeid mellom Avinor, folkebibliotekene i Finnmark og Finnmark fylkesbibliotek.

- Flyplassrutenettet er en av hovedårene i kollektivtilbudet vårt her i fylket. Vi vet alle hvor vi bor og har nok alle opplevd både en og to, om ikke mange ganger, at ventetiden på de forskjellige flyplassene kan bli lang, sier rådgiver ved Finnmark fylkesbibliotek Veronicha Angell Bergli. Hun har ledet arbeidet med flyplassbibliotekene.

- Vi håper at et flyplassbibliotek kan være med på korte ned ventetiden eller reisetiden om man flyr kysten rundt, smiler Bergli.

Lån bøker eller legg igjen bok

Flyplassbiblioteket består av en hylle med bøker for både barn, ungdom og voksne. Her kan du låne en bok til å lese mens du venter eller ta med deg en bok på turen.

Har du en privat bok som du er ferdig med og du tenker andre kan få glede av, er det bare å legge den igjen i hylla. Eller du kan følge instruksjonene for å laste ned e-bøker fra Finnmarksbibliotekenes rikholdige e-bokutvalg. Til det siste trenger du lånekort.

Prosjektet er unikt både i nasjonal og internasjonal målestokk, og kommer som et resultat av det treårige prosjektet Finnmarksbibliotekene, som er støttet av Nasjonalbiblioteket.