Språk

 

Bibliotekprisen i Finnmark 2016

Finnmark fylkesbibliotek deler i dag ut Bibliotekprisen i Finnmark 2016 til Ann-Britt Svane. Hun får prisen for sitt engasjement og inspirerende virke for biblioteksaken og som biblioteksjef i Porsanger. Svane har i en årrekke betydd mye for bibliotekenes utvikling i Finnmark og for sine kollegaer i fylket, og hun har jobbet aktivt med bibliotekpolitikk både lokalt, regionalt og nasjonalt.

 

Ann-Britt Svane - Klikk for stort bildeAnn-Britt Svane Finnmark fylkesbibliotek/Evy Andersen

Som biblioteksjef i den trespråklige kommunen Porsanger har Ann-Britt Svane sett viktigheten av å øke språkenes bruk og status, også som litteraturspråk. Gjennom en årrekke har hun fremmet og formidlet samisk språk og litteratur, og de siste årene har hun virkelig satt kvensk på agendaen. Hun viser med dette at biblioteket har en viktig rolle som kultur- og språkformidler, og at alle har rett til litteratur på sitt eget språk.  

Ann-Britt Svane var tidlig ute med å gjøre biblioteket til en samarbeidspartner for lag og foreninger i lokalsamfunnet. De siste årene har dette ført til en mangedobling av aktivitetene i hennes bibliotek. Dette er tydelig i tråd med den nye formålsparagrafen som sier at bibliotekene skal være en møteplass.

I sitt virke har Ann-Britt Svane satt biblioteket sitt i førersete for den aktive kultur – og litteraturformidlingen. I Porsanger stimuleres barnas lesekompetanse og -glede igjennom lesekampanjer hele året. Hun har også rekruttert egen formidler til sin bibliotekstab – som har vist seg å være meget vellykket og til inspirasjon for flere.

Ann-Britt Svane fortjener honnør for sitt virker for biblioteksaken gjennom mange år. Hun er en flott talsperson for saken og stiller utrettelig opp med argumentasjon og leserinnlegg. Hun har vært leder for Norsk bibliotekforenings avdeling for flerkulturelle bibliotektjenester og er nå leder for foreningens avdeling i nord.

Ann-Britt Svane er en mangesysler med uslitelig energi. Vi gratulerer med bibliotekprisen i Finnmark 2016.

Offentliggjøring av prisen ble gjort under bibliotekkonferansen i Finnmark onsdag 29.03.17

Mer info om prisen:

Heikki Knutsen heikki.knutsen@ffk.no / 93 253 077

Fant du det du lette etter?