Bibliotekprisen i Finnmark 2017

Det var en rørt biblioteksjef, Hanne Karin Arnrup-Øien, som tok i mot prisen. Fylkesbiblioteksjef Heikki Knutsen overrakte blomster og diplom. - Klikk for stort bildeDet var en rørt biblioteksjef, Hanne Karin Arnrup-Øien, som tok i mot prisen. Fylkesbiblioteksjef Heikki Knutsen overrakte blomster og diplom. Evy Andersen/Finnmark fylkesbibliotek 11. april delte Finnmark fylkesbibliotek ut Bibliotekprisen i Finnmark 2017 til Lebesby kommune. De fikk prisen for at de har tatt spennende grep med sitt nye bibliotek.

Nytt bibliotek

Lebesby kommune har bygd nytt bibliotek som ble åpnet i fjor. Ved å bygge nytt bibliotek revitaliseres bibliotekvirksomheten og det gir et løft til de viktige tjenestene i kommunens folkebibliotek. De søkte støtte fra Nasjonalbiblioteket og i prosjektsøknaden skrev de «Politikerne ønsker at biblioteket skal ha en ny og helt sentral rolle i lokalsamfunnet».

I Lebesby kommune har man i tillegg turt å tenke nytt rundt hva denne møteplassen kan være. Gjennom prosjektet involverte de befolkningen, fra barn og unge til pensjonistforening, i en egen workshop om hva det nye biblioteket kunne være og inneholde.

I planleggingen la de vekt på at det nye biblioteket skulle være et meråpent-bibliotek, altså ubemannet og selvbetjent med lengre åpningstider. Dette har tilrettelagt og frigjort bibliotekressurser til formidling og aktivisering av innholdet i biblioteket.

Makerspace

I utviklingen av bibliotekrommet ønsket de å aktivisere innholdet og legge til rette for kreativitet og laget et makerspace i sitt nye bibliotek. Finnmark fylkesbibliotek har fulgt utviklingen av det nye makerspace-biblioteket i Kjøllefjord og er imponert over hvordan dette har bidratt til å aktivisere barn og unge i kommunen og løftet biblioteket i kommunen.

Møtested

Bibliotekene skal i dag være en uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt. En gratis og åpen møteplass i dagens samfunn er ekstra viktig i en tid da andre møteplasser blir borte. For at dette skal være mulig må man ha lokaler som ligger der folk ferdes, med et inspirerende innhold og et rom tilpasset alle. Politikerne og administrasjonen i Lebesby har satset på biblioteket i sin kommune og for det fortjener de ros. Vi gratulerer med bibliotekprisen i Finnmark 2017.

Offentliggjøring av prisen og overrekkelse av blomster og diplom ble gjort under bibliotekkonferansen i Finnmark.