Deanu girjerádju/Tana bibliotek ble Årets Bok til Alle-bibliotek i 2017!

Tana bibliotek og leseombudene er Årets bok til alle-bibiotek i 2017 - Klikk for stort bildeTana bibliotek og leseombudene er Årets bok til alle-bibiotek i 2017 Sunniva Knutsen

Finnmark fylkesbibliotek gratulerer leseombudene og biblioteksjef Ragnhild Måsø med den gjeve prisen.

I Leser søker boks begrunnelse står det at Tana bibliotek har gjort et utmerket arbeid med rekruttering av frivillige til å bli leseombud og de har engasjert seg sterkt i å arbeide for Bok til alle-nettverket. Leseombudene gjør en fantastisk jobb. De leser, spiller og synger for beboere i omsorgsboligene.

Tidlig i desember ringte Veronica Salinas fra Leser søker bok. Entusiastisk og gledesstrålende fortalte hun de gode nyhetene: at Leser søker bok hadde kåret Deanu girjerádju /Tana bibliotek i Finnmark til Årets bok til alle-bibliotek i 2017!

18.desember ble prisen feiret på Deanu girjerádju /Tana bibliotek, og jeg, fylkeskontakt Sunniva Knutsen fra fylkesbiblioteket, fikk være med på en opplesning og feiring etterpå.

Slik fikk jeg oppleve ett eksempel på suksessen og samarbeidet mellom leseombudene og biblioteket og vil fortsette å løfte fram den gode innsatsen som gjøres i Tana!

Vi eldre leser for de eldre
Hver mandag ettermiddag leser leseombudene Eli Søderstrøm Johansen, Laura Eriksen og Johanne Løvoll Smette i Tana på omsorgsboligene i Ringveien og Máskevárri. De har med seg musikere, som Bjørn Breivik eller Gisle Pettersen, og av og til trår musikerne til og leser, som Bjørn gjorde den gangen Eli leseombud ikke kunne komme. De bytter på hvilket omsorgsbolig de leser på, og begge gjør det på hver sin måte. Johanne, den tidligere læreren, har et program og en fast ramme, mens Eli har en løsere tilnærming. Begge er enige: dette er noe de liker selv å gjøre, både å lese og å lese høyt for andre.

De som bor i omsorgsboligen i Máskevárri var akkurat ferdig med ettermiddagskaffen da jeg kom inn. Nå satt de og ventet på at leseombudet skulle komme. De var faktisk litt usikre på om det var lesing i dag eller ikke, for beskjeden Ragnhild hadde sendt, hadde ikke kommet fram til dem.

Da Eli kom, ble hun tilbudt en stol ved spisebordet. Alle satt godt, de var klare for å høre på Eli og spente på hva Bjørn skulle spille i dag. Eli leste Artur Arntsens juleminne fra Jul i nord, om den gangen han så etter Guds ansikt på julekvelden. Bjørn spilte julesanger og beboerne sang med. Til avslutning var det ønsker om både vals og reinlender.

Samtidig var Johanne Løvoll Smette og Laura Eriksen på omsorgsboligen i Ringveien, der de leste og sang.

Nede på biblioteket hadde Ragnhild gjort klart til feiring av prisen. Johanne, Eli og Bjørn var de av leseombudene som kunne komme i dag. Vi ble tatt imot med gløgg og sjokolade. Biblioteket var fint pyntet (både til jul og for anledningen) og stemningen god.

Både jeg, Ragnhild og leseombudene er enige: det er stas å få prisen. Og fra fylkesbiblioteket vil jeg si: det er velfortjent!

Vi feiret med kake og flere opplesninger. Nesten alle leste dikt, og hilste fra både kollegaer og sjefer. Praten gikk om lesestunder, gleden med å være med på dette, hvordan de pleier å gjøre det og nysgjerrighet på hva beboerne synes om lesestundene, kunne ledelsen i omsorgstjenesten kanskje ta en prat med dem om det? Til slutt leste Johanne og Eli for oss. Damene kan formidle tekst, det er sikkert!

Det er en stor glede at ett av de 15 bok til alle-bibliotekene i Finnmark ble årets vinner av prisen.

Gratulerer Tana!

Les mer om Leser søker bok her.

Et leseombud er en som leser høyt for folk som ikke kan lese selv. Det kan for eksempel være eldre med synsvansker, mennesker med demens, utviklingshemning, eller folk som kan lite norsk. Det fins også leseombud for innsatte i fengsel. Leser søker bok har over 1000 leseombud over hele landet.

Er du interessert i å være en del av dette tilbudet, kan du ta kontakt med ditt nærmeste folkebibliotek.