Digital lesekonkurranse populær blant finnmarksbarn

Nesten 1500 barn i Finnmark har deltatt i lesekampanjen Sommerles. I løpet av sommermånedene har barna lest nær 15 tusen bøker. Det utgjør over 1.6 millioner boksider.

Sommerlesdeltakere fra Tana bibliotek - Klikk for stort bilde

– Det er helt fantastisk! Vi er kjempestolt over deltagerne fra Finnmark, sier Anne Thuv, rådgiver ved Finnmark fylkesbibliotek og leder av årets arbeidsgruppe for Sommerles.no

Sommerles har som mål å få barn og unge fra 1. til 7. trinn til å lese så mye som mulig gjennom sommerferien. Kampanjen varer fra 1. juni til 31.august. Barna lager seg en profil, registrerer alt de leser i kampanjeperioden og får XP (poeng) for hver leste side. I år har over 100 000 barn i hele Norge deltatt i den digitale lesekampanjen.

Lesekampanjen øker i popularitet

Da Finnmark ble med for tre år siden var det kun Vadsø, Loppa og Sør-Varanger bibliotek som deltok. De to siste årene har alle bibliotekene i Finnmark vært med. Bibliotekene legger en stor innsats i å formidle kampanjen.

– Finnmark har vært med i Sommerles siden 2015. Antall barn som er med øker for hvert år. Vi ser at kampanjen treffer ungene. Den engasjerer også barn som kanskje ikke ville lest noe særlig i løpet av sommerferien ellers, forteller Thuv.

– Hva er grunnen til at kampanjen engasjerer så bredt?

– Det er konseptet. Sommerles har ved hjelp av spilleffekter fått mange barn til å lese bøker. Å bruke elementer fra dataspill, «gamification», gir en ekstra dytt til de som trenger det. Barna samler poeng, de klatrer i nivå, de samler digitale trofeer og de får premier. Det motiverer. Hva barna syns er mest motiverende varierer, men vi prøver hele tiden å utvikle kampanjen for at den skal bli best mulig. Fokuset er leseglede, så det viktigste er ikke hva barna leser men at de leser.

Finnmark leder arbeidsgruppen

Kampanjen ble startet av Vestfold fylkesbibliotek og Vestfoldbibliotekene. I år er første gangen alle fylkene i Norge har deltatt. Sommerles.no har blitt så stor at arbeidet med utviklingen må gå på rundgang blant fylkesbibliotekene.

Finnmark var med i arbeidsgruppen for årets kampanje, og skal lede arbeidsgruppen for 2019- kampanjen. Med seg i arbeidsgruppen har de Østfold fylkesbibliotek og firmaet Snuti. Anne Thuv som nå leder arbeidsgruppen vil ikke si så mye om Sommerles 2019.

– Følg med! Det blir kjempegøy. Leseglede er viktig og barn er viktig. Den fantastiske verden som kan skjule seg i en bok er noe alle barn bør få oppleve. Jeg er så glad for at vi får til en så stor nasjonal lesedugnad, og jeg håper enda flere barn vil delta i 2019.

Gledelige tall:

• I Finnmark deltok 1445 barn. De leste 14 871 bøker og det utgjør 1 600 611 sider! Det er i underkant av 25 prosent av alle barn i målgruppa.
  • Sommerles har i år hatt deltakere fra over 370 kommuner i hele Norge.
  • 106 266 barn har til sammen lest over 1 106 908 bøker!
  • 616 232 av disse bøkene syntes barna var spennende, 111 335 var skumle, 54 394 var romantiske og 103 753 var rett og slett kjedelige.
  • Den suverent mest leste boka i sommer er "Gutta i trehuset med 13 etasjer" som har blitt lest av 6 746 barn.
  • Bibliotekarene i Sommerles-bibliotekene har delt ut over 96 946 premier!

Anne Thuv
Rådgiver