Språk

 

En roman blir til… med hjelp fra Finmarksbiblioteket

Elin Hansen bor i Bodø, men har røtter i Vadsø og Jakobselv. På videregående hadde hun dårlige karakterer i historie, men i voksen alder våknet interessen for lokalhistorie og for stedet hun er vokst opp. Besøket på Heksemonumentet Steilneset ble en vekker. – Tenk at dette har skjedd her i mitt nærmiljø, sier en engasjert forfatter når vi møter henne på Vadsø bibliotek 31. juli.

Klikk for stort bilde  

Med lokalhistorie i bunn, skrev Elin Hansen sin første roman Ildtunger. Handlinga er lagt til Vadsø på 1600-tallet og handler om hekseprosessene.

Veien fra idé til ferdig bok har vært lang, med refusjoner og konsulentuttalelser fra forlag, innspill fra ulike lesere og et langvarig redaksjonelt arbeid i samarbeid med innleid redaktør. Å lykkes med selvpublisering er ikke en selvfølge, men Elin Hansen er blant de få som har fått sin selvpubliserte roman kjøpt inn av Kulturrådet. Underveis ble Rune Blix Hagen en viktig støttespiller, og Einar Niemis bok om Vadsøs historie var også til stor hjelp.

Nå jobber forfatteren med en oppfølger, og mens hun er hjemme på ferie, benytter hun anledningen til å gjøre litt research på Vadsø bibliotek. Spesielt bøkene i Finmarksbiblioteket viser seg å være av interesse. Finmarksbiblioteket er en lokalsamling av fotografier, privatarkiver og litteratur som forvaltes av fylkesbiblioteket. Her kan man finne både fag- og skjønnlitteratur knyttet til Finnmark, Nord-Norge og Barentsregionen.

– Hverdagslivet er viktig for meg, og at detaljene rundt det historiske blir riktig gjengitt.

Kanskje kan detaljene fra levd liv også skape mer interesse for lokalhistorie blant leserne? En annen Vadsø-forfatter som får mye ros for sine hverdagsskildringer og for anekdoter som skaper et tidsriktig bilde av et historisk Vadsø, er Kirsten Bergh (1901-1970), som skrev to romaner satt til begynnelsen av 1800-tallet: – Disse må jeg lese! Jeg er spesielt interessert i perioden rundt da Vadsø ble handelsby, og skal starte neste roman i 1843. Disse skildrer jo tida rett før dette.

Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde

Omslagsdesigneren til Ildtunger, Linn Tesli, traff Elin Hansen på Facebook-forumet Indieforfatterforum. Designet traff henne umiddelbart, og det eneste de endret på var hodeplagget til kvinnen på forsiden. Det kan se ut som at Kirsten Bergh og Elin Hansen hadde mer til felles enn den historiske interessen for Vadsø, for når vi ser på omslagene er likheten slående.

Fra faglitteraturen finner vi også noen bøker om den finske innvandringen til Vadsø, som trolig blir et tema i neste bok fra Vadsø-forfatteren.

Vi er spente på fortsettelsen, og minner om at alle med interesse for Finnmark, kan finne spennende lesestoff og materiale i Finmarksbiblioteket. Der er også Hansens debutroman Ildtunger til utlån. Forfatteren er også å treffe på Vadsø Libris under Varangerfest i august.