Språk

 

Ett år til Finnmark internasjonale litteraturfestival i Alta!

 

Finnlitt 2018 i Alta, fra 31.10-3.11.2018

Tema for Finnlitt 2018 er Ærlig talt!


Uttrykket Ærlig talt! brukes i diskusjoner for å gi uttalelsen ekstra tyngde når man skal si sin ærlige mening. Gjerne med et toneleie av indignasjon og irritasjon over noe man er uenig i, men like gjerne med et ønske om å formidle en sannhet. Ikke minst er folk fra vår landsdel kjent for å ta bladet fra munnen og ikke legge fingrene imellom. Ærlig talt!

Uttrykket Ærlig talt! finnes ikke på samisk. Finnlitt har valgt å bruke ordet Duohtavuohta i stedet, som betyr sannhet, alvor, realitet og faktum.

Ærlig talt!/Duohtavuohta kan selvfølgelig overføres til det litterære feltet og vår oppfattelse av litteratur. Finnlitt 2018 vil inneholde leseres ærlige mening om utvalgte bøker, ærlige foredrag, samtaler om troverdighet i skjønnlitteratur og hvordan forfattere balanserer mellom å bruke virkelighet og fiksjon i sine bøker.

Finnlitts nettside www.finnlitt.no er oppdatert med nytt symbolbilde tegnet og oppdatert av illustratør og grafisk designer Jenny Løvlie. Nettsiden vil oppdateres fortløpende med flere spennende forfattere og aktiviteter. Programmet for Finnlitt 2018 vil være klart tidlig på høsten 2018.

Frivillige
Ærlig talt!, for alle som er involvert i arbeidet med Finnlitt, vil vi bare si: det er utrolig gøy å arrangere litteraturfestival. Finnlitt er avhengige av frivillige for å få festivalen til å gå rundt. Mot å gjøre en jobb for Finnlitt, vil frivillige få festivalpass.

Kontakt Alta bibliotek eller festivalkoordinator Sunniva Knutsen om du ønsker å være med som frivillig på Finnlitt 2018. Finnlitt er et stort arrangement, og vi trenger frivillige til å gjøre ulike arbeidsoppgaver.

Mange gode forfattere kommer – 3 gode eksempler!

 

Bjørn F. Rørvik, Norges beste barnebokforfatter, mannen bak suksessbøkene om Bukkene bruse,  Purriot og Revungen og grisen, kommer til Finnlitt 2018! Bjørn F. skal ha forestillinger for alle 5. klassinger gjennom den Den kulturelle skolesekken og familieforestilling på lørdag; det blir en livlig opplesning av Bukkene Bruse! 

Jan Mehlum var på turné til bibliotek i Finnmark våren 2017, han imponerte et lydhørt publikum med stor innsikt i kriminallitteraturens sjangre og drøftet tilnærminger for krimskriving. Temaet Ærlig talt! vil kunne omfavne debatten om hva krim er, det kan si noe om den stadig mere aktuelle virkelighetsnære krimen, samt belyse grensen mellom fiksjon og virkelighet. Jan Mehlum vil lede en paneldebatt med forfattere som skriver krim under temaet «Ærlig Talt!».

Asbjørn Jaklin skriver om 2. verdenskrig og Nord-Norge. Dette er sentrale temaer, enten det er dokumentarer eller kriminallitteratur. Jaklin pleide å si at virkeligheten er spennende nok, noe titlene på hans dokumentarer bekrefter: Historien om Nord-Norge, Nordfronten : Hitlers skjebneområde, Isfront : den kalde krigen i nord, De dødsdømte og Brent jord. Men i 2012 ga han ut sin første kriminalroman Svart frost. I denne knyttet Jaklin faktiske hendelser fra Andre verdenskrig og krigen på Balkan til et fiktivt mordmysterium i Nordland.

Fant du det du lette etter?

Kontaktpersoner

Sunniva Knutsen
Rådgiver litteraturformidling
78 96 59 25