Får 100.000 i støtte fra Kulturrådet

Fotoarkivet ved Finnmark fylkesbibliotek har mottatt støtte fra Kulturrådet på kr. 100.000,- til et nytt og omfattende innsamlingsprosjekt: «Sikring av Finnmarks analoge fotomateriale etter 1950».

Klikk for stort bildeBildet er fra en samling vi fikk inn i 2016. Bildet er tatt i Tana i 1960. «Venninner med buketter av Ballblom, i tidsriktige kåper og chiffonskjerf. Bildet er hentet fra et fotoalbum som tilhører Wenche og Solveig Vuolab. Bildet representerer starten på den tidsepoken vi ønsker mer av i arkivet, fra 1950 og frem til år 2000.

– Bildematerialet vi ønsker å samle inn skal representere dagligliv og aktiviteter i lokalsamfunn i Finnmark. Vi ønsker med dette å flytte fokus fra krigshistorien til gjenreisningstiden og etterkrigshistorien i landsdelen, sier Evy Andersen, fotograf og fotoarkivar.

Målet med innsamlingen er å sikre de siste 50 års analoge fotomateriale for fremtiden.

Innsamlingen av nytt fotomateriale innebærer å aktivt oppsøke utvalgte områder: Blant annet Båtsfjord, Lebesby, Børselv, Masi, Alta, Hasvik og Neiden.

– Vi har allerede gjennomført et vellykket pilotprosjekt i området Neiden. Der vi samlet inn ca. 650 bilder på en ettermiddag. Vi gleder oss til å ta fatt på planlegging og gjennomføring av prosjektet – og går i gang allerede i mai 2019.

Evy Andersen
Rådgiver/Fotoarkivar/Govvavuorkabargi