Finnmark fylkeskommune styrker nordnorsk litteratur​​​​​​​

Finnmark fylkesting vedtok onsdag Nordnorsk litteraturstrategi for 2017-2021. Målet med en strategi for litteratur i Nord-Norge er å styrke produksjon og formidling av nordnorsk litteratur. Finnmark fylkeskommune ønsker å styrke nordnorsk litteratur i nær dialog med aktører og forfattere, forlag, festivaler, bibliotek og andre produsenter og formidlere.

Laila Stien i samtale med Rønnaug Ryssdal - Klikk for stort bildeLaila Stien i samtale med Rønnaug Ryssdal Sonja Siltala, Finnmark fylkesbibliotek

Forfatterstipend og stimuleringsmidler til Nordnorske forfattere
I den nye litteraturstrategien er det satt av kr.100 000 til stipend for skjønnlitterære forfattere og kr 150 000 som stimuleringsmidler til promotering av nordnorske forfattere på flere arenaer. Men det er fremdeles en vei å gå før vi kan lyse ut disse midlene, sier fylkesbiblioteksjef i Finnmark, Heikki Knutsen. Nordnorsk litteraturstrategi er en del av Den nordnorske kulturavtalen, og Landsdelsrådet for kultur må først bli helt enig om videreføringen og oppdateringen av kulturavtalen og så må kulturavtalen med tilhørende finansiering vedtas i de tre fylkestingene. Dette håper vi er på plass til høsten, sier Knutsen.

Finnmark fylkesbibliotek er sekretariat for gjennomføringen av nordnorsk litteraturstrategi og vil i samarbeid de to andre fylkesbibliotekene, og andre aktører i litteraturmiljøet, sette i gang arbeidet med litteraturstrategien.

Fylkestinget i Finnmark la også inn et tillegg om at fylkesbibliotekene vil kunne veilede nordnorske forfattere om ulike stipend og stipendordninger, og til å være behjelpelig med utforming av stipendsøknader. Dette må vi se hvordan vi følger opp, sier Fylkesbiblioteksjefen i Finnmark. Normalt er dette oppgaver som Nordnorsk forfatterlag og Forfattersentrum får støtte fra ulike hold til å utføre.

Heikki Knutsen
Fylkesbiblioteksjef