Finnmark internasjonale litteraturfestival

3688 har fått med seg Finnmark internasjonale litteraturfestival som Finnmark fylkesbibliotek arrangerte fra 16.-19. november. Vi har telt antall publikum pr arrangement, sier festivalkoordinator Sunniva Knutsen. Publikum har vist god oppslutning for litteraturfestivalen i sin helhet, og det er noe variasjon i besøk på hvert arrangement.

Finnmark internasjonale litteraturfestival solgte 70 festivalpass og 225 enkeltbilletter.

839 stykker har fått med seg de 17 arrangementene i programmet for barn og unge. Barn og unge er alle fra 0 år til og med ungdomsskoleelever.

255 elever fra Kirkenes videregående skole fikk 3 forfattere på besøk.

Av forfattere var Einar Niemi den som trakk flest publikum, 97 personer besøkte torsdag morgen 3. et. på Sør-Varanger bibliotek! Morten Strøksnes hadde 90 tilhørere på Ritz lørdag og 81 personer var på både Mentalitet i et grenseland (Irene Larsen, Eivind Merok, Lill Tove Fredriksen og Rauni Magga Lukkari) og Hvorfor smiler russerne så sjelden med Marina Stepnova, Liza Stepanova (som tolk) og Marit Bjerkeng fredag.

Lokale sponsorer og lokalmiljø
Vi opplevde en unik og god stemning på hele festivalen. Programmet toppet tidligere litteraturfestivaler med aktuelle forfattere og variert innhold. Temaet Mentalitet fenget og passer ekstra godt i Kirkenes. I tillegg til gode forfatternavn har vi hatt utrolig gode samarbeidspartnere som har løftet litteraturfestivalen og gjort det til den opplevelsen det ble.

Bohus Henriksen Kirkenes og Marits blomster fra Vadsø har levert møbler og pynt på scenene på Sør-Varanger bibliotek og Samfundshuset. Sammen med lys- og lydmenn fra Musikkgarasjen skapte de unike scener med lun høststemning, en perfekt setting for forfatterne.

Forfatterne trivdes på scenene og mange fikk kjøpe signerte bøker etter arrangementene. Libris Kirkenes var med på litteraturfestivalen og solgte bøker til publikum som forfatterne kunne signere.

«Det var så utrolig mange som sto på for at Finnmark internasjonale litteraturfestival skulle bli en god opplevelse i Kirkenes», sier en takknemlig festivalkoordinator Sunniva Knutsen. «Vi har samarbeidet tett og godt med Sør-Varanger bibliotek, de har vært et ypperlig verstbibliotek for festivalen. Andre bibliotekarer fra Finnmark har deltatt både på scenen og som frivillige i tillegg er det to fra Troms. Bokbussen Tana/Nesseby brakte litteraturfestivalen ut til distriktet i Sør-Varanger og stod parkert på torget i Kirkenes torsdag og fredag»

Samovarteateret hadde spesiallaget den fantastiske åpningsforestillingen for litteraturfestivalen (114 publikummere). Pikene på Broen hadde en helaftens Transborder cafe (102 publikummere). Konserten Unsongs med Moddi og Arkhangelsk kammerorkester hadde flest publikum med 225 personer på Ritz, mens 167 personer var på debatten Utfordringer i grensesamarbeidet som ble ledet av Erik Wold.

Litteraturfestivalen var tilstede på flere arenaer i Kirkenes. På Grenselandmuseet var det to arrangementer, Basen hadde låtskriverkurs og deres minikonsert med urpremiere på to låter som ble skrevet i løpet av de to kursdagene på litteraturfestivalen.

Arrangementer for barn og unge
Åpningsdagen onsdag hadde nesten alle barnehagene i Sør-Varanger på besøk. Alle barnehagene hadde med seg lyslykter som lyste opp litteraturfestivalens åpning. Lyktene ble brukt utover i litteraturfestivalen. 140 barn var påmeldt åpningen og alle fikk være med på de to forestillingene som ble kraftig framskyndet. En sporty forfatter kom springene fra hotellet siden barna var klare for forestillingen tre kvarter før de skulle begynne! «Vi var rett og slett ferdige da klokkeslettet for den siste forestillingen kom», sier Knutsen.

Flere av forfatterne besøkte klasser på skolene. Lørdag var alle arrangementene for barn og unge på Sør-Varanger bibliotek. 11 stykker dukket opp på skrivekurs med Uprisvinner Jan Tore Noreng, og 25 barn hadde med seg en eller to foreldre på opplesningen av Jakob og Neikob av Kari Stai. Alt program til barn og unge var gratis og alle under 18 år slapp gratis inn på alle arrangementer.

Litteraturfestivalens ekskursjon til Russland og Nikel bibliotek hadde 10 deltakere, over 70 personer deltok på Nikel bibliotek der Aina Basso var den medbrakte forfatteren fra Norge.

Finnmark fylkesbibliotek er veldig fornøyd med årets Finnmark internasjonale litteraturfestival som ble arrangert i Kirkenes fra 16.-19. november. Nå ønsker vi å si takk for denne gang!

Takk til alle som har gitt oss støtte til å arrangere litteraturfestivalen: Nasjonalbiblioteket, Fritt Ord, Finno, Sametinget, Norsk Forfattersentrum, Norsk kulturfond og Barentssekretariatet.

Takk til gode samarbeidspartnere: Sør-Varanger bibliotek, Samovarteateret, Kirkenes videregående skole, Kirkenes barneskole, Kirkenes ungdomsskole, Pikene på broen, Sør-Varanger kulturskole, Basen, Varanger museum, Grenselandsmuseet – Kirkenes, Samisk forfatterforening, Nord-norsk forfatterlag, Sametingets bibliotek, Murmansk Universal Scientific Library, Norsk forfattersentrum Nord-Norge, Kvensk institutt, Nordisk informasjonskontor Nord-Norge, UiT Norges arktiske universitet og Alle bibliotekene i Finnmark

Takk til forfattere og aktører!

Takk til publikum!

Takk til lokalt næringsliv og Scandic Kirkenes: Bohus Henriksen Kirkenes, Marits blomster fra Vadsø, Sør-Varanger avis, Rema 1000 Kirkenes og Boreal.

Finnmark internasjonale litteraturfestival ble virkelig et lyspunkt på vei inn i mørketiden!

Sist endret 25.11.2016