Finnmark rundt uten førerkort - en forfatters opplevelse #Bokåret2019

Hvordan er det å reise Finnmark rundt uten sertifikat? Forfatter Kathrine Nedrejord har vært på en omfattende turné i Finnmark i regi av Bokåret2019. Hun startet turnéen i Alta den 21.10. Hadde et par små opphold før hun avsluttet sin rundreise den 14.11 med etappen Kautokeino - Paris. Hun har besøkt by og bygd, kyst og innland. Litt av en tur for en som har sertifikat, og et enda større prosjekt for en som må belage seg mest på kollektivtransport.
Klikk for stort bilde Kathrined Nedrejord

– Jeg er vant til å reise uten førerkort. Jeg bor i en storby hvor det stort sett er lettere å komme seg fra A til B med undergrunnsbane enn i bil. Dog veit jeg også godt at ikke alle geografiske områder har like utvida kollektivtilbud. Det er definitivt tilfelle med det jeg fortsatt ser på som mitt hjemfylke; Finnmark.

– Jeg advarte derfor tidlig fylkesbiblioteket om at jeg kom til å være mer komplisert «i drift» enn de turnerende forfatterne som har lappen. De lot seg heldigvis ikke avskrekke, og satte opp en detaljert reiseplan med buss og småfly. Og takknemlig er jeg for det.

Kathrine er definitivt ikke skyggeredd. Det ble utrykt bekymring under planlegginga av hennes ekstremrute i vårt nordligste fylke, men uansett hvor kronglete og tungvint det ville bli, sa Kathrine ja til denne turen som ville fått de fleste til å steile.

– Jeg begynte med det kanskje mest tilgjengelige stedet i fylket: Alta. Her går det til og med lokale rutebusser – en luksus man må se langt etter i for eksempel Kjøllefjord. Etter et flott møte med bibliotekar, videregåendeelever og andre oppmøtte, gikk turen via Skaidi til ikke ukjente Karasjok med buss. Og allerede her dukka den første fordelen med ikke å være sin egen sjåfør opp: Jeg kunne knipse et sett nydelige kystbilder langs ruta, og til og med få meg en liten siesta. Mellom Karasjok og Tana var det også buss. Og jeg var så heldig å få filma en reinflokk i bevegelse! Ingen skal si at man kjeder seg på nordnorske veier.

Klikk for stort bildeIshålke og stiv kuling betød en aldri så liten tur i grøfta.      – Veien er kort mellom Tana og Vadsø, men ei lita stund så det ut til at den skulle bli lengre enn antatt – da busselskapet meldte om forsinkelse. Men akk, de fikk fiksa det i en fei og jeg kom faktisk frem før tida, så jeg rakk å møte et interessert publikum med mange spørsmål på biblioteket i Vadsø. Morgenen etter bar det med Widerøe til Mehamn.

– Og her må jeg innrømme at jeg følte meg aldri så lite nostalgisk. Widerøe var en del av barndommen min, og det første selskapet jeg noen gang fløy med. Det er ingen fly jeg føler meg tryggere ombord på; sjøl når det blåser litt. I Mehamn var det godt med oppmøte og servering. Jeg var likevel smånervøs når jeg kikka ut vinduet på tåka og snestormen. Men været spilte på laget og alt roa seg før kveldsflyet mitt til Honningsvåg. Himmelen varta opp med nordlys på veien, og også ved ankomst.

– Faktisk dukka ikke problemene opp før jeg fikk selskap på turneen med førerkort. Ishålke og stiv kuling betød en aldri så liten tur i grøfta.

Konklusjon 1: Det er færre komplikasjoner når man benytter seg av kollektivtransport på bibliotekturné!

Konklusjon 2: Finnmark har virkelig et usedvanlig godt knippe dyktige bibliotekarer. Takk til alle dere jeg møtte på min vei – med og uten bil – som sørger for formidling til unge og eldre av litteratur hver dag, i kuling som i finvær!

Bokåret2019

Bokåret 2019 er en nasjonal feiring av boka, lesing og leserne som har gått gjennom hele 2019.

Det er 500 år siden de to første norske bøkene ble trykket og derfor ga Nasjonalbiblioteket 27 millioner kroner til bibliotek og andre institusjoner som ville formidle leseglede i bokåret 2019.

Finnmark fylkesbibliotek fikk 450.000 kroner for å markere Bokåret 2019, og produsert turnéen På kanten av myra.

Turnéen har vært variert, og den har hatt noe for alle aldersgrupper.