Hvilken rolle har kvinner hatt i fiskeriene?

Kvinners arbeidsinnsats og betydning for fiskeri- og kombinasjonsnæringene i Finnmark har vært lite synlig i kysthistorien. Fiskeri- og sjøfartshistorie har stort sett vært mennenes historie. Når Finnmark fylkesbibliotek og Vadsø historielag markerer den nordiske Arkivdagen 2018 settes det fokus nettopp på kvinnene.
Fiskerbondekvinner 1 - Klikk for stort bilde fra Grete Jakola sin samling

I løpet av Arkivdagen vil arbeidsinnsatsen kvinner har gjort på kystgårdene, gjennom fiskeritilvirking og fiskeindustri synliggjøres gjennom litteratur, foredrag, samtaler og arkivmateriale. Den nordiske Arkivdagen 2018 er torsdag 15. november på Vadsø bibliotek, fra klokken 18:00 til  20:30.

På arrangementet forteller professor emerita fra UiT Randi Rønning Balsvik om kvinnerollen i fiskerisamfunn i Øst-Finnmark i et historisk perspektiv.

Trygg Jakola samtaler med de tidligere fiskerbondekvinnene Dagrun Ittelin fra Vestre Jakobselv og Hergunn Kostamo fra Golnes. Ester Niemi Rystrøm leser dikt.

Foto- og arkivutstillingen «Finnmarkskvinner og den salte åkeren» åpnes, og den viser i bilder og arkivalier at kvinner overhodet ikke har vært passive deltakere i fiskerisamfunnene, men at de har hatt en meget sentral rolle.

Alle er velkommen. Arrangementet er gratis.