Språk

 

Kjersti Kollbotn er tildelt årets arbeidsstipend for nordnorske forfattere

– Det er uhorveleg stas! En glad og rørt Kjersti Kollbotn mottok fredag arbeidsstipendet på 100.000 kroner fra de tre nordnorske fylkeskommunene.

Klikk for stort bildeArbeidsstipendet ble delt ut av fylkesråd for kultur og næring i Troms, Sigrid Ina Simonsen. –Jeg er glad for at vi har et eget arbeidsstipend for nordnorske forfattere, sier Simonsen. Utdelingen fant sted under Litterær vårfest og bransjetreff for litteratursektoren i Nord-Norge.  

– Eg søkte stipendet med tekstutdrag frå eit bokmanus eg har streva med ei god stund. Derfor gjer det meg ekstra glad og gira at juryen har sett eit potensial i dette pågåande arbeidet mitt, sier Kjersti Kollbotn.

Kollbotn er en norsk sivilingeniør og forfatter fra Breim i Nordfjord, bosatt i Tromsø. Kollbotn får arbeidsstipendet for sitt kortprosamanus om overgrep mot barn. Gjennom sin særegne og tilbakeholdte form kommer boka til å bidra med litteratur som samfunnet og lesere trenger. Stipendet er et tiltak i Den nordnorske litteraturstrategien som de tre nordnorske fylkeskommunene har initiert. Arbeidsstipendet skal gi nordnorske forfattere økonomisk mulighet til å skrive skjønnlitteratur. 

– Pengane skal gå til frigjering av skrivetid til bokprosjektet. Kvar einaste krone. Kvar smitt og smule, sier Kollbotn,

Kollbotn var en av 18 søkere til arbeidsstipendet. I år er andre gang stipendet deles ut. Tromsøforfatter Kristin Bjørn var den første mottaker av arbeidsstipendet.

Juryens begrunnelse:

Kjersti Kollbotn søkte på arbeidsstipendet med et kortprosamanus. Juryen har lest et utdrag av manuset mens det har vært under arbeid. Det er ingen tvil om kvalitetene i manuset som tar for seg en svært vanskelig tematikk: Et barn har vært utsatt for gjentatt overgrep fra et familiemedlem. Tekstene lar leseren oppleve skrekken, men også raseriet og fortvilelsen over at det har kunnet skje. Fortvilelsen/raseriet til mor (andre familiemedlemmer) over at de ikke har sett eller har lukket øynene, og ikke klart å stanse det som har foregått. Til tross for at tekstene juryen har lest har vært i prosess, er juryen ikke i tvil om at Kollbotn gjennom sin særegne, og tilbakeholdte form med denne boken kommer til å bidra med litteratur samfunn og lesere trenger. Med få ord etablerer hun det utenkelige, og tvinger leseren til å forholde seg til det. 

Juryen:

Juryen har bestått av leder for forfatterstudiet i Tromsø Anne Oterholm, forfatter Cecilie Løveid og tidligere fylkesbiblioteksjef i Finnmark Heikki Knutsen.