Lansering Kväänin biblioteekkipalvelu - Kvensk bibliotektjeneste

Finnmark fylkesbibliotek lanserer nettstedet Kväänin biblioteekkipalvelu - Kvensk bibliotektjeneste 1. juni 2017

illustrasjon av bokstabel - Klikk for stort bilde

Kvenskbibliotektjeneste.no informerer om utgivelser på kvensk og om utgivelser på alle språk om minoriteten kvener/norskfinner og deres historie og kultur. Som fylkesbibliotek har vi folkebibliotekene og deres brukere fremst i tankene, men siden er også ment for barnehager, undervisningsinstitusjoner, media og allmenheten.

Kvensk ble anerkjent som minoritetsspråk i Norge i 2005. Det er et ungt skriftspråk, og det er hittil ikke publisert mange bøker i kvensk språkform. Kvenskbibliotektjeneste.no vil derfor ikke bare inneholde informasjon om nye utgivelser. Vi ser det som viktig å rette oppmerksomheten mot litteraturen om og dokumentasjonen av minoriteten kvener/norskfinner generelt, siden det er et emneområde som ennå er lite kjent blant folk flest. Innleggene på siden vil så langt som mulig være tospråklige, på norsk og kvensk. Med dette vil vi bidra til økt bruk og synlighet av kvensk språk i det offentlige rom. Oversettelse av tekster gjøres av Kainun institutti – Kvensk institutt.

Nettstedet eies og drives av Finnmark fylkesbibliotek, og er forankret i Finnmark fylkeskommunes regionale handlingsprogram for bibliotekutvikling 2017-2020 (PDF, 554 kB). Kväänin biblioteekkipalvelu - Kvensk bibliotektjeneste er en oppfølger til Forprosjekt Kvensk bibliotektjeneste, som var et samarbeidsprosjekt mellom Finnmark fylkesbibliotek, Troms fylkesbibliotek, Nordreisa bibliotek og Universitetsbiblioteket UiT – Norges arktiske universitet med støtte fra Nasjonalbiblioteket i 2015.

Ida Kjeilen Thuv
Prosjektmedarbeider