Språk

 

Markerer Bokåret 2019 med en rekke turnéer i Finnmark

Klikk for stort bildeIllustratør Anna Fiske

En enorm leseglede hos det norske folk og flere enn noen gang bruker bibliotekene!

Det 500 år siden den første norske boka ble trykket, og Norge er i år gjesteland på bokmessen i Frankfurt. I den anledning fordeler Nasjonalbiblioteket 27 millioner til bibliotek og andre institusjoner som skal formidle leseglede i bokåret 2019. 15 millioner har gått til folke- og fylkesbibliotek. Finnmark fylkesbibliotek har fått 450.000 kroner. 12 millioner har gått til leseorganisasjoner, litteraturinstitusjoner og andre som ønsker å markere Bokåret 2019.

Temaene gjennom året vil være bok og litteraturformidling, delt lesing og lesesirkler, lesing for barn og voksne.

Turnéstart i uke 21

Klikk for stort bildeMyra i Varanger. Foto Sonja Siltala

I Finnmark vil turnéene gå til folkebibliotek. Arrangementene vil være varierte og for alle aldersgrupper. Den første turnéen i Bokåret 2019 som inngår i turnérekken «På kanten av myra» vil være med Laila Stien og Liv Lundberg i uke 21 i mai måned. For 40 år siden debuterte de som forfattere, og samme år ble de venner. Nå skal de på turne sammen i Vest- Finnmark.

I uke 23 i juni skal Per Ivar Somby og Tharaniga Rajah på turné med boken Folket under nordlyset og Det er lenge til skumring. Det vil bli besøk i midtre deler av Finnmark. 

Til høsten vil det bli turnéer med Asbjørn Jaklin og Havmannprisvinner i 2019 Kathrine Nedrejord i Finnmark. Gøhril Gabrielsen, Ingeborg Arvola og Siri Sandberg skal også på turnéer til større deler av fylket.

Finn bokårsarrangement ved ditt bibliotek i Finnmarkskalenderen her!

 

På kanten av myra, forfattere

 

Kathrine Nedrejord - Havmannprisvinner i 2019!

Klikk for stort bildeFoto: Kari Live Rønning

Kathrine er født i Kjøllefjord, har bodd og studert i Paris. I 2018 ble hun husdramatiker på Nationaltheatret. Kathrine ble lagt merke til som ung debutant, og de to første romanene Transitt og Trengsel høstet god kritikk. I de første bøkene har finnmarksbevisstheten vært mer som en underliggende strøm, mens ungdomsbøkene Hvem er jeg når du blir borte? og Slepp meg har handling fra Finnmark. I 2018 kom hun ut med romanen Forvandlinga som hun nå har fått Havmannprisen for. 

Sigri Sandberg

Klikk for stort bildeFoto: Yina-Chan

Sigri er vestlending som har bodd mange år på Svalbard og er en finnmarksvenn. Hun er frilansjournalist og forfatter, skriver nynorsk og bokmål og leverer stoff til Fjell og Vidde og A-magasinet. Sigri har en sterk dragning mot natur, nord og vest. Hun har skrevet bøker om turer i norsk natur og om norske polarhelter og -heltinner. Hun liker også å skrive for barn. Ei perfekt barnebok for nordlige forhold er billedboka Vindtrollet!

Asbjørn Jaklin 

Klikk for stort bildeFoto: Karin Holthe

Forfatter, journalist og tidligere redaktør i avisa Nordlys. Asbjørn skriver om andre verdenskrig og Nord-Norge i fakta og fiksjon og kan også blande de to sjangrene. Han gjør grundig research og vil gjerne siteres på at virkeligheten er spennende nok. I sin første roman knyttet Asbjørn faktiske hendelser fra andre verdenskrig og krigen på Balkan til et fiktivt mordmysterium. I Rød sone brukte han den kalde krigen og atomtrusselen på 80-tallet som bakteppe. Hvite løgner handler om sovjetisk og senere russisk spionasje i Nord-Norge.

Tharangia Rajah

Klikk for stort bildeFoto: Oda Berby

Debutromanen Det er lenge til skumring er en dystopi lagt til en alternativ norsk virkelighet. Boka skildrer kampen for en samisk stat etter en krig i Skandinavia. Samene blir utsatt for etnisk rensing, og samekvinnen Raisa tar med datteren Násti til en leir i Karasjok. Hit strømmer det samer fra hele verden. Det nye samiske felleskapet vil bygge opp et samfunn som lever etter de gamle tradisjonene. Forfatteren er fra Moi i Rogaland, og bosatt i Oslo. Hun har tatt studier i afrikanske og asiatiske fag og arbeider på Ullevål sykehus.

Liv Lundberg

Klikk for stort bildeFoto: Lina Livsdatter

Nord for intensjonen er tittelen på Lundbergs nyeste bok som kom i 2018. Hun sier: «Det som framfor alt karakteriserer min litterære produksjon er forskjellig tilnærming fra bok til bok, jeg kjenner meg drevet av en slags forskertrang etter å søke og vinne ny innsikt. Det er et ønske om, eller en filosofisk interesse for, å skrive sammen poesi og teori, overvinne dualismen mellom kropp og tanke; forene bevissthet og kroppslig posisjon med filosofisk refleksjon». Lundberg mottok i 2012 Utdanningsprisen for sitt bidrag til utvikling og opprettholdelse av forfatterstudiet ved Kunstakademiet i Tromsø.

Per Ivar Somby

Klikk for stort bildeSelvportrett

Per Ivar jobber ved Tromsø bibliotek og byarkiv. I 1882 og 1883 oppholdt den danske nordlysforskeren Sophus Tromholt seg i Sápmi, mest i Kautokeino. Når han ikke fotograferte nordlys fant han andre spennende motiver, nemlig mennesker. Per Ivar har fargelagt Sophus Tromholts fotografier, gitt disse en ny dimensjon og en følelse av nærhet og tidløshet. Sammen med Tromholts egne tekster har dette resultert i boka Folket under Nordlyset. Tromholts bilder inngår i dag i UNESCOs Verdens dokument-arv.

Ingeborg Arvola

Klikk for stort bildeFoto: Cappelen

Født i Honningsvåg, oppvokst i Sør-Varanger og Tromsø, bosatt i Oslo. Ingeborg skriver romaner for voksne og barn, gjerne med handling fra Finnmark og Nord-Norge. Hun sier: «Hvis noen skulle trekke en rød tråd gjennom bøkene mine, ville de helt sikkert nevnt det barnlige blikket på situasjoner, verden, venner, problemer, høyst elskede dyr. Og tilknytningen til nord.» Til sammen har hun skrevet 16 bøker siden debuten i 1999. Særlig har hun fått oppmerksomhet for romanen Neiden 1970.

Laila Stien

Klikk for stort bildeFoto: Tine Poppe

Laila er særlig kjent som novellist, og hennes nyeste novellesamling Over elva kom ut i 2015. Hun har også oversatt litteratur fra samisk til norsk, blant annet Nils-Aslak Valkeapääs dikt. Laila har mottatt flere priser og alltid fått god kritikk. Blant annet kåret P2-lytterne hennes novelle «Besøk» til årets beste i 2015. Hun har mottatt Finnmark fylkeskommunes kulturpris og er utnevnt til æresdoktor ved UiT – Norges arktiske universitet. Laila er født i Nordland, men har bodd i Alta det meste av sitt voksne liv.

Gøhril Gabrielsen

Klikk for stort bildeFoto: Aschehoug

«Det er alltid et nordnorsk landskap jeg ser når jeg setter meg ned og skriver», sier Gøhril Gabrielsen. Hennes femte roman Ankomst utspiller seg i nord og gav henne Havmannprisen, prisen for årets beste nordnorske skjønnlitterære bok i 2018. I 2016 fikk hun Amalie Skram-prisen, som tildeles en kvinnelig norsk skjønnlitterær forfatter som skriver i Skrams ånd. Gøhril er født i Honningsvåg.

Kontaktpersoner

Mads Munkvold
Rådgiver
78 96 43 60