Språk

 

Nye bildeskatter fra Finnmark er publisert

Klikk for stort bildeOlai Kristian Juliussen vant 25.000,- kroner i Pengelotteriet i 1934, står det i notatene til Kjøllefjord historielag. Ifølge Digitalarkivet var fisker Olai Kristian Juliussen født i 1872, født i Lurøy, i Namsos og giftet seg med tjenestepike Jenny Manilde Elvinde Vik, født i 1891. De giftet seg i Namsos 1910. Via private slektssider står det at han var født 31.oktober 1872, Gammen, Kvina i Lurøy. Døde 22.februar 1945. Fotografert i Kjøllefjord i 1940. Elisabeth Meyer Fotoarkivet har publisert nye bilder som gir et innblikk i en historie som ellers kunne gått tapt. Bildene har høyt fotografisk nivå, og er nå tilgjengelig på Digitalt Museum. 

Fylkesbiblioteket har en omfattende bildesamling med ca. 145.000 bilder fra hele Finnmark. Det eldste materialet er fra 1860-tallet. Fotoavdelingen jobber jevnlig med digitalisering, registrering i Primus og publisering i Digitalt Museum.  

– Dette er et veldig tidkrevende arbeid. Ikke minst med tanke på innsamling av informasjon om bildematerialet. Evy Andresen er fotograf og fotoarkivar. Hun har et brennende engasjement for bilder og særlig historiene bak. Andersen ønsker at de som vet noe om bildene på Digitalt Museum legger igjen informasjon i kommentarfeltet under bildene. 

Nylig ble en ny del av samlingen etter fotograf Elisabeth Meyer og bilder tatt av Oskar Ferdinand Alseen gjort tilgjengelig. 

– Navn, stedsnavn og historier er viktige ingredienser som gir bildematerialet større verdi også i fremtiden. Derfor er det viktig for oss å få skrevet ned det vi kan av opplysninger mens de er tilgjengelig.

Oppsøkende innsamling

Finnmark fylkesbibliotek i Vadsø har bevaringsansvar for foto i fylket. Fotoarkivet omfatter fotografier, bøker, kart og arkivalier om og fra Finnmark og til dels resten av Nordkalotten. I år skal Evy Andersen og Sonja Siltala drive oppsøkende innsamling på flere steder i Finnmark.

–  I samlingene våre er det steder vi har lite bilder fra, og de stedene ønsker vi å besøke. I september 2018 hadde vi et pilotprosjekt i Neiden som ble en stor suksess. Vi møtte lokalbefolkningen på grendehuset. 13 personer kom med sine utvalgte gamle og nyere fotografier. Vi skannet over ca. 650 bilder fra Neiden, forteller Andersen.

For fotoavdelingen er det viktig å ha direkte kontakt med eierne av fotomateriale. Det gir bedre og sikrere informasjon om innholdet. De fleste ønsker å beholde sine bilder i familien, og det er mange som kvier seg for å sende dyrebart materiale med posten. Men de låner gjerne bilder for digitalisering og innsamling til fotoarkiv for bevaring for ettertiden. Derfor er oppsøkende innsamling en viktig metode for å sikre bildemateriale fra hele Finnmark. 

Nye bilder i Elisabeth Meyer samlingen Klikk for stort bildeSønn av hurtigruteekspeditør og butikkeier Horst i Kjøllefjord, Hans Fredrik Horst på Horstkaia i 1940. Hans Fredrik forulykket bare et par år senere i en fallulykke i ura rett over Kjøllefjord.

Fotoavdelingen har publisert 81 nye bilder i samlingen fra Elisabeth Meyers fotografering i Kjøllefjord 1940. Disse bildene ble i sin tid gitt til Kjøllefjord historielag.

Øystein Sunde og Jan Holm Hansen, som begge var lærere, startet innsamling av fotografier og historier om Kjøllefjord fra før krigen. Dette gjorde de for å gi Lebesby kommune et arkiv som dokumenterte livet i Kjøllefjord.

– Øystein Sunde var også den som bidro til at Finmarksbiblioteket i 1998 fikk overta bildene som Elisabeth Meyer tok på sine reiser i Finnmark. Giveren var Jan Groth Hansen, forteller Andersen. 

Sunde selv har fortalt at han startet innsamlingen av bildemateriale da han flyttet til Kjøllefjord og oppdaget at kommunen ikke hadde et bildearkiv som dokumenterte livet før krigen. Alt ble brent ned i 1944 under tyskernes tilbaketrekning hvor de brukte «den brente jords taktikk». Han gikk derfor fra hus til hus og spurte om han kunne få avfotografere private album.

– Jon Svendsen, som fortsatt bor i Kjøllefjord, har vært en verdifull kilde til opplysninger om både steder og personer. Han er selv blitt fotografert som liten gutt, av Elisabeth Meyer. Bildematerialet får en ny dimensjon når historisk viktig informasjon om person og hendelser er tilgjengelig. Vi setter stor pris på Jon Svendsens innsats, sier fotoarkivar Evy Andersen. 

Vardøbilder av Oskar Ferdinand Alseen 

En annen spennende og fersk publisering er fotografier fra 1920 og 1930- tallets Vardø. Per Alseen i Oslo har gitt 34 originalnegativer til fotoarkivet. De fleste bildene er tatt av hans far Oskar Ferdinand Alseen. Her er også bilder fra vardøværingers tur til Finlands hovedstad Helsingfors i 1931. 

– Bildene er stort sett familieportretter, fotografert i nærmiljøet i Vardø. Men det er også noen ukjente vardøværinger med. De er fotografert veldig elegant, kledd i sine fineste klær. Har du informasjon om disse bildene så er det fint om du legger den informasjon i kommentarfeltet under bildene på Digitalt Museum.

Fylkesfotograf Sonja Siltala er imponert over bildene fra Alseen, og mener man tydelig kan se at Oskar Ferdinand var en flink fotograf med et godt øye for komposisjon.

– Han har tatt bildene med «Kodak Fold Out Land Camera» med 6x9 negativformat, et kamera som ble populær blant amatørfotografene på 1930 -tallet.

Klikk for stort bildeSøskenbarna fotografert foran Grand Hotell. Fra venstre: Tormod Holand, Karin Alseen og Kolbjørn Holand. Foto: Oskar Ferdinand Alseen / Arkiv: Finnmark fylkesbibliotek

Oskar Ferdinand Alseen ble født i 1892 og vokste opp på Isnestoften i daværende Talvik kommune. Han hadde handelsutdannelse fra Claussens handelsskole i Bodø og kom til Vardø i 1915. Der arbeidet han i handelsfirmaet A. Brodtkorb til 1937 da han startet egen trelasthandel som han drev til sin død i 1953.

Flere spennende bilder kommer

I tillegg til Elisabeth Meyer bildene jobber fotoarkivet nå med rester av Kjøllefjord historielag sin bildesamling fra 1960- tallet. Samlinga inneholder 2451 bilder. Disse bildene kommer med et bilderegister som skal gjennomgås slik at rett tekst går til riktig bilde.

I tillegg til de nevnte bilder har fotoavdelinga fått inn en større samling fra Stein Bjørndal. Han har fått disse etter sine foreldre. Hans mor Kirsti Bjørndal var aktiv i historielaget. Så bildene er en kombinasjon av familiebilder og rester etter Kjøllefjord historielag. 

Kontaktpersoner

Evy Andersen
Rådgiver/Fotoarkivar/Govvavuorkabargi
78 96 43 85
Sonja E S Siltala
Fylkesfotograf / Spesialrådgiver
78 96 43 56