Språk

 

OZAM 80 ÅR! Sommerutstilling på biblioteket i Vadsø, 7. juli - 1. september 2017

Sommerutstilling plakat - Klikk for stort bilde

Finnmark fylkesbibliotek fotoarkiv ønsker å feire fotograf og kunstner, Ole Zahl Mölös 80-årsdag med en sommerutstilling av hans verker; fotografier, dikt, skulptur og gamle avisutklipp som forteller om hans liv og virke på 1970-tallet.

Fotoarkivet har ca. 7500 negativer av Ole Zahl Mölös arbeider i sin samling. Bildematerialet inneholder motiv fra Vadsøs lokalmiljø og gjenspeiler hans hverdagsliv i byen og bymiljøet i vekst på 1960-70-tallet. Bildene vil helt sikkert være et gledelig gjensyn for mange! Materialet viser varierende aktiviteter som f.eks. foreningsmøter, veibygging og trafikk, håndverk, bystyremøter, julegater, butikker og verksteder, grensehandel i Nuorgam, hverdagsdrama med snert av humor, skoler og gatepartier – og en hel del 17.mai-feiringer. Vi har også en negativsamling av studioportretter av vadsøværinger fra den tiden han drev fotoforretning, i perioden 1960-70. Store deler av samlingen er digitalisert i årene 2014-2015, og vi vil jevnlig publisere bilder fra samlingen på Digitalt Museum etter hvert som disse er ferdig bearbeidet.

 

Ole Zahl Mölö, også kjent som Zahl Møller i hans tid i Vadsø – med kunstnernavnet OZAM – er født 8.juli 1937 i Vadsø. Hans fars (Matti Mölö) slekt kommer fra Paakkola, en liten bygd nord for Kemi i Nord-Finland. Finland og finsk språk ligger Zahl Mölös hjerte nært. Etter at han flyttet fra Vadsø har han vært bosatt flere steder, nå hjemmehørende i Kristiansand.

 

Ole Zahl Mölös kunstneriske talent ble tidlig lagt merke til, allerede i de første skoleårene. Fotointeressen kom etter at hans far hadde kjøpt et kamera i USA, og den unge gutten fant fort ut hvordan utstyret virket og begynte å eksperimentere i mørkerom. Han ble interessert i foto som kunstuttrykk og sier selv at han var tidlig ute med den interessen, for fotokunst var ikke riktig anerkjent som kunstform den gangen. I starten av sin yrkeskarriere jobbet han for Postverket og en periode også i Veivesenet, før kunstnerskapet tok han helt og fullt. Hans far rev derfor et gammelt fjøs bak huset i Ytre Kvenby og bygget et atelier til sin sønn, “lite men brukbart…“ skriver han i et brev til oss i fotoarkivet.

 

Ole Zahl Mölö har arbeidet med ulike typer materialer og former. Han er selvlært fotograf. Fototeknikk og fotohistore har han lært ved å lese “Time/Life: Library of Photography” fra perm til perm. Alle kan lære det tekniske, men å fremheve det vesentlige i bilder krever et talent og mot til å utlevere noe av seg selv. Zahl Mölös fotografier er mangfoldige og holder en høy kvalitet. Han har i mange sammenhenger fanget det rette øyeblikket med sitt kamera og sin originalitet.

 

Zahl Mölö hadde i sin tid i Vadsø flere utstillinger. Han har også stilt ut sine bilder i Oslo kunstforening og i Moss, deltatt i Festivalutstillingen i Harstad og i Sørlandsutstillingen, og han har hatt en rekke separatutstillinger i ulike små gallerier. Han var den første fotografen i landet som fikk Norsk Kulturråds debutantstipend. Senere jobbet han som journalist, skrev kunstanmeldelser for aviser og ble kjent for å ha en “kvass tunge“.  I dag er han pensjonist, leser mye bøker og har en del novellemanuser “liggende på vent“.

 

Grunnen til at hans fotosamling havnet hos Fylkesbiblioteket er åpenbar, han elsket biblioteket i Vadsø! Det var hans yndlingssted som liten gutt, og denne beskrivelsen forteller om kjærligheten til biblioteket:

 

 «Og så var der jo et bibliotek i Vadsø, og jeg tok til meg motet en høstkveld og gikk til det lille firkantede betonghuset bakom kinoen. Åpnet døren, en lyspære hang i taket og viste veltede reoler og uryddige hauger med bøker. Etpar mennesker lot til å forsøke å finne ut av kaoset, utvilsomt en følge av krigens bomber. Om jeg kunne få låne bøker? Ja – finn deg etpar og jeg rotet i haugene til jeg fant etpar som jeg kunne tenke meg å lese, gav enslags kvittering og stakk av. Bøkene ble tilbørlig tilbakelevert senere hen.»

 

Ved behov for mer informasjon, ta gjerne kontakt fylkesbibliotekets fotoarkiv!

e-post: kommentarer@fm.fylkesbibl.no / tlf. 789 64 356 (Sonja Siltala) eller 789 64 385 (Evy Andersen)

Fant du det du lette etter?