På sporet av en litterær finnmarkskanon

Illustrasjonsfoto Finnmarkskanon - Klikk for stort bilde Sonja Siltala/Finnmark fylkesbibliotek

Rønnaug Ryssdal, rådgiver ved Finnmark fylkesbibliotek, skal på turné til bibliotek i Finnmark med foredraget "På sporet av en litterær finnmarkskanon".

Foredragsturné

Finnmark fylkesbibliotek har fått støtte fra Fritt Ord til kanonprosjektet, som skal presenteres på en foredragsturné til bibliotekene i Finnmark våren og høsten 2018. Rønnaug Ryssdal, rådgiver ved Finnmark fylkesbibliotek, har tatt et  dypdykk i litteraturen og er nå klar til å presentere noen funn. Turneen starter på Sør-Varanger bibliotek på Verdens bokdag 23. april, og går så videre til Gamvik bibliotek 25. april. I løpet av høsten besøker hun flere bibliotek i Finnmark. Finnmarks litterære kanon blir også tema for en programpost under Finnmark internasjonale litteraturfestival i Alta 31. oktober-3. november i år.

Rønnaug Ryssdal, rådgiver ved Finnmark fylkesbibliotek. - Klikk for stort bildeRønnaug Ryssdal, rådgiver ved Finnmark fylkesbibliotek. Sonja Siltala/Finnmark fylkesbibliotek

En litterær finnmarkskanon

Med litterær finnmarkskanon mener vi en liste over bøker om og fra Finnmark som har hatt – eller kan få – betydning for mange over tid, som peker seg ut ved at de er gode og originale og sier noe viktig og vesentlig om Finnmark og om tida de ble til i, og som kjennes viktig for nåtidsleseren i 2018.

Det blir blant annet omtale av bøker om krigen, om Kautokeino-opprøret, om gode finnmarksdikt og ellers bøker med forskjellige tema fra ulike deler av fylket. Men en litterær finnmarkskanon er ikke et skrivebordsprosjekt for én person, den skal være gjenstand for samtale og diskusjon og gjerne heftig engasjement blant folk flest. Vi oppfordrer derfor publikum til å lese sjøl og komme med forslag på bøker som fortjener sin plass i en finnmarkskanon.