Samuli Paulaharju: Kvenene – et folk ved ishavet

Forrige lørdag var Troms og Finnmark fylkesbibliotek samarbeidspart på mini-seminaret om Samuli Paulaharju og den norske utgivelsen av boken "Kvenene – et folk ved ishavet".

Seminaret var arrangert av Kainun institutti – Kvensk institutt, Orkana forlag og Vadsø bibliotek under Kvenske dager i Vadsø.

Sonja Siltala fra Fotoarkivet - Finnmark fylkesbibliotek holdt innlegg om fotografiene som Samuli Paulaharju tok på sine reiser i Nord-Norge. Hennes og de andre tre innleggene av Anitta Viinikka-Kalliainen, Einar Niemi og Tove Kristiansen er tilgjengelig her (strømming).

Klikk for stort bildeAnitta Viinikka-Kalliainen i gang med sitt innlegg "Ruijan suomalaisia – bakgrunn for boken". Sonja Siltala

Samuli Paulaharjus bok “Ruijan suomalaisia” kom ut i 1928 i Finland. Etter 92 år er boka nå endelig oversatt til norsk.

Boka er illustrert med over 200 fotografier og tegninger som Samuli Paulaharju tok og tegnet på sine turer i Nord-Troms og i Finnmark. Paulaharju var lærer på døveskolen i Oulu og reiste flere somrer nordover på sine folkloristiske innsamlingsturer sammen med sin kone Jenny Paulaharju. Bildene hans er en unik kilde med uendelig mange detaljer for alle som er interessert i å forske på finnmarkningenes materielle kultur på 1920-tallet. Fortellingene er fulle av liv og strev, og er skrevet med et varmt glimt i øyet.

Klikk for stort bildeSamuli Paulaharjus første opplag "Ruijan suomalaisia" fra 1928 og den norske oversettelsen fra 2020. Sonja Siltala