Skallebånd av Mamma Karasjok

En miniutstilling på biblioteket i Vadsø 15.3.-14.4.2018

Skallebånd - Klikk for stort bilde

For noen uker siden sendte fotograf Henrik Ørsted en overraskende pakke til fotoarkivet ved Finnmark fylkesbibliotek. Han hadde ryddet i arkivet sitt og funnet skallebåndene han hadde fått fra Mamma Karasjok (Kirsten Svineng) da han besøkte og portretterte henne i Karasjok i 1980. Kirsten Svineng har vevd skallbåndene selv og ønsket å gi de til Henrik Ørsted "som takke for at danskene hadde hjulpet jødene under krigen". Ørsted var en av få dansker Kirsten Svineng hadde møtt, og akkurat på det tidspunktet gikk han med skaller under sitt Finnmarksbesøk, forteller han selv.

Nå gir Henrik Ørsted skallebåndene tilbake til Finnmark. I løpet av april sender Finnmark fylkesbibliotek skallebåndene videre til RiddoDuottarMuseets samling i Karasjok. Men før det er det mulig å se en miniutstilling på biblioteket i Vadsø.

Finnmark fylkesbibliotek har en stor fotosamling av Henrik Ørsted. Under feiringen av Tråante 2017 laget vi en multivisjon om Post-Mathis og reindriftsamene sett gjennom Henrik Ørsteds kamera.