Sommerens viktigste dugnad – gi barna leseglede

Klikk for stort bilde

"Gjennom bøkene blir jeg tusen mennesker, men forblir allikevel meg selv." C.S Lewis

Husker du første gang du forsvant inn i bokas magiske verden? Ble til noen helt andre, levde deg inn i karakterene, ble så oppslukt av bokas univers at tiden nærmest sluttet å eksistere? Bøker kan endre folks liv. Men leseglede kommer sjelden helt av seg selv. Den må stimuleres. For å klare oss i samfunnet må vi kunne lese. Lesing er definitivt viktig, men det skal også være gøy!

Sommerles.no er gøy! Den 1. juni går startskuddet for årets sommerleskampanje i regi av folkebibliotekene. Alle skolebarn i Norge fra 1. til 7. klasse er invitert til å være med. Kampanjen varer ut august og har som mål å skape leseglede og gode leseferdigheter. Sommerferien er lang, så å delta kan være en fin måte å aktivisere barna på. Ta spennende bøker med på ferie, les på hytta, les i hagen, på stranda, hør lydbok hjemme og i bilen, i båten eller på flyet. Les! Lytt!

2018 var et rekordår for Sommerles – da deltok over 370 kommuner og 106 266 leseglade barn! I Finnmark leste barn nær 15 000 bøker i løpet av sommeren – det er 1.6 millioner boksider. Da Finnmark ble med i 2015 var det kun Vadsø, Loppa og Sør-Varanger bibliotek som deltok. Fra 2017 har alle våre folkebibliotek vært med, og de gjør en stor innsats i å formidle kampanjen.

Klikk for stort bilde

Lesekampanjen gir resultater

Forskning viser at barna som deltar høster store gevinster i form av annen læring. Lesing gir mye mer tilbake enn leseferdigheter. Barn utvider ordforrådet sitt, øker kunnskapene, får bedre språkforståelse og øver opp fantasien sin. Lesing gir helt individuelle opplevelser når hvert barn lager sin egen film i hodet av bøkene de leser. Bøker skaper selvinnsikt, empati og forståelse for andre.

«Det er langsomheten ved en bok som gjør at stoffet rekker å synke inn og bli til egen refleksjon.» Mona Ekelund, rådgiver ved Østfold kulturutvikling.

Sommerles har fått midler fra Nasjonalbiblioteket til å gjennomføre et forskningsprosjekt. Det er blant annet sett nærmere på samarbeidet mellom skole og bibliotek. Lærere opplever at elevene skårer dårligere på lesetester etter sommerferien enn før ferien. Studier fra USA viser at svake lesere kan tape opptil tre måneders leseutvikling i løpet av sommerferien, mens sterke lesere taper mindre. Slik blir spriket mellom de sterke og de svake leserne større og større for hvert år. Her viser forskningen at Sommerles kan bidra til å motvirke denne utviklingen. Det endelige forskningsresultatet skal være klart i løpet av sommeren, og blir lagt ut på nettsiden.

Nettbasert lesekampanje

Sommerles er laget nettopp for å motivere barna til å lese av egen lyst. Det er en digital lesekampanje med en tidsriktig profil, og den skal først og fremst være moro og lystbetont. Elementer fra dataspill er tatt i bruk for å gjøre kampanjen aktuell og populær. Nesten like mange gutter som jenter deltar.

Kampanjen har egne nettsider. Her kan barna selv registrere bøkene de leser og de kan følge med på hva vennene leser. De samler poeng for hver leste side og de kan tjene opp digitale troféer. Underveis gjør barna seg fortjent til små premier som de kan hente på biblioteket. Alle kategorier gir poeng, tegneserier, lydbøker, bøker som blir lest høyt av foreldre. Høytlesning gir også god språktrening og hyggelige stunder for liten og stor. Barna får gode lesetips og de kan følge med på en spennende historie med et nytt kapittel hver uke via nettet.

Sommerlesfortellingen

Historien er spesialskrevet av forfatter Mari Moen Holsve. To tøffe barn, Astrid og Asbjørn, opplever nye eventyr hvert eneste år. I 2019 er handlingen lagt til Finnmark. Astrid og Asbjørn kan forvandle seg til et ekorn eller en ravn - ekornet Ratatosk og ravnen Munin (fra norrøn mytologi). Fordi fortellingen skal være interessant for de eldste, kan den noen ganger være litt skummel for de yngste. Les gjerne historien sammen med barna. På nettsiden kan barna svare på oppgaver knyttet til fortellingen.

Sommerlesfortellingen kan oppleves både på nynorsk, bokmål, nordsamisk og som lydfil, slik at man kan velge å lytte til den dersom man heller ønsker det. Dette er et resultat av et samarbeid med Norsk lyd- og blindeskriftsbibliotek. Sommerles.no jobber videre for at all tekst på nettsiden skal være så tilgjengelig som mulig for alle barn.

Finnmark leder arbeidsgruppen

Kampanjen ble startet av Vestfold fylkesbibliotek og Vestfoldbibliotekene.  Finnmark var med i arbeidsgruppen i 2018. I år er det fylkesbiblioteket som leder arbeidsgruppen, mens Østfold fylkesbibliotek og firmaet Snuti deltar. Sommerles.no har altså blitt så stor at arbeidet med utviklingen går på rundgang blant fylkesbibliotekene. Sommerles er en flott og viktig lesekampanje uansett hvor og hvordan dere tilbringer sommerferien.
God sommerles!