Språk

 

Sommerles.no er over for i år.

Sommerlesdeltakere fra Tana bibliotek. Foto: Ragnhild Måsø. - Klikk for stort bildeSommerlesdeltakere fra Tana bibliotek. Foto: Ragnhild Måsø. I løpet av sommermånedene juni, juli og august har 1055 barneskoleelever i Finnmark deltatt i sommerles.no – den digitale lesekampanjen der de har registrert alle bøkene de har lest fra 1.juni på nettsiden sommerles.no.

De 1055 deltakerne har lest 12985 bøker på til sammen 1 337 820 sider! Deltakerne har fått digitale trofeer, hentet premier på bibliotekene og lest sommerlesfortellingen Jakten på tidstyven.

Utdeling av premier

Nå er kampanjeperioden over og premier må hentes på biblioteket før 14. september 2017. 31. august ble sommerles.no stengt, på siden er det bare en hilsen fra forfatteren Mari Moen Holsve: hun ønsker alle deltakerne et godt skoleår.

Avslutningsfester

Deltakerne kan ta vare på brukernavn og passord, for å logge på igjen 1. juni 2018. Men først skal flere av bibliotekene arrangere avslutningsfest for deltakerne sine!

Oversikt over bibliotekenes avslutningsfester for Sommerles 2017 i Finnmark:

5. september, Hammerfest bibliotek: June Sommer Strask kommer og skal lese fra sin nyeste bok Giegacivga Filius/Gjøkungen Filius
5. septempber, Sør-Varanger bibliotek: Premieutdelinger, pølser, spill og moro for barn og foreldre
9.september, Vadsø bibliotek: Liten fest på biblioteket for den mest ivrige klassen
11.september, Nesseby bibliotek: Avslutningsfest for alle deltakerne.
14. september, Gamvik bibliotek: Avslutningsfest.
18. september, Porsanger bibliotek: Sommerlesfest.

Sommerles.no i Finnmark

Deltakerne på sommerles.no i Finnmark har vært veldig ivrige i år. Vi ser flere søskenpar eller venner som tydelig konkurrerer om å få høyest mulig level, mest XP, eller få flest trofeer inne på sommerles.no.

Det er gøy å se at de ti mest aktive deltakerne i Finnmark kommer fra seks forskjellige kommuner. Den med aller høyest level er en gutt i tredje klasse i Vadsø, etterfulgt av en gutt i første klasse fra Vadsø. De er begge over level 40. Like etter kommer en gutt fra femteklasse i Alta og ei jente fra fjerdeklasse i Sør-Varanger.

Det er flest deltakere fra Alta, der har 279 elever deltatt, i Vadsø var det 209 deltakere og i Sør-Varanger 189. De minste kommune fikk med størst andel av elevene: i Gamvik og Nesseby var omtrent halvparten av alle barneskoleelevene med.

9 av deltakerne har lest over 100 bøker hver. 61 førsteklassinger deltok, 199 fjerdeklassinger og 140 sjetteklassinger.

Mange deltakere har registrert bøker på forskjellige språk, f.eks. fransk, finsk og engelsk. Man fikk trofé for å lese bøker på et annet språk. Mange har lest samiske bøker, og mange bruker samisk når de skriver omtaler av bøkene de har lest. Vi vet ikke hvor mange bøker på samisk som ble registrert, men likevel gleder vi oss over omfanget. Finnmark fylkesbibliotek tok initiativ til å få oversatt årets sommerlesfortelling, Jakten på tidstyven, til samisk. Oversetter Elen Ragnhild Sara gjorde en fantastisk jobb for å få den samiske oversettelsen klar til kampanjestart 1. juni. Og den ble lest av mange.

Sommerles.no er over for 2017, og Finnmark fylkesbibliotek takker utviklerne Snuti og Vestfold fylkesbibliotek for at vi fikk være med i år igjen. I 2018 er vi finnmarkinger klare for å delta på nytt.

Den suverent mest leste barneboka i Norge i sommer er "Gutta i trehuset med 13 etasjer" som har blitt lest av 4 674 barn. 

Fant du det du lette etter?