Stemningsrapport fra det litterære bransjetreffet

Fredag 26. juni arrangerte Troms og Finnmark fylkesbibliotek et bransjetreff for det nordnorske litteraturmiljøet, i samarbeid med Nordland fylkesbibliotek, Nordnorsk forfatterlag og Norsk forfattersentrum.

Klikk for stort bilde

Det ble et stort digitalt treff, med nærmere 60 deltakere. Som publikum deltok blant annet representanter fra bibliotek og fylkesbibliotek, fra landets og landsdelens forfattermiljø, fra forfatterorganisasjonene Norsk Forfattersentrum, Den norske Forfatterforening og Nordnorsk Forfatterlag, i tillegg til deltakere fra universitetene i Nord Norge, og privatpersoner med interesse for miljøet. Vi startet dagen på Teams med nyttige presentasjoner om opphavsrett, turnéerfaringer, forfatterøkonomi, om Nordnorsk forfatterlag sitt arbeid og om digital formidling.

Kjell-Willi Jakobsen som er skolebibliotekar ved Vadsø videregående var med på bransjetreffet og syntes det var fint at det var tid til spørsmål og svar: – Som nyutdannet og nyansatt bibliotekar følte jeg at jeg lærte veldig mye. Treffet var variert og "on point", altså veldig lite usaklig. Ingen problemer å delta digitalt, hadde det vært fysisk er det ikke sikkert jeg hadde hatt mulighet til å reise bort for å delta.

Sigbjørn Skåden, forfatter og tidligere nestleder i Den norske Forfatterforeningen, var hjemme med sykt barn, men deltok også i publikum. Han syntes det var fint med et digitalt treff: – Da kunne jeg få med meg det viktigste selv om jeg var hjemme med sjuk unge.

Forfatter Monika Steinholm hadde en presentasjon sammen med Lill Karin Elvestad og snakket om turnéerfaringer. Hun syntes det var et interessant program med varierte innlegg. – Jeg hadde tenkt til å delta bare på deler av treffet, men endte med å delta hele dagen. Ofte blir det litt enveis på sånne digitale møter, spesielt når man ikke ser publikumet sitt. Da var det supert å ha presentasjonen sammen med en annen person, så føltes det ikke som å snakke med seg selv.

I etterkant av treffet, fikk vi mange gode tilbakemeldinger, blant annet på Malin Adriaensens innlegg om digital formidling. Hun fortalte om sitt arbeid med litteraturformidling på Instagram- og Facebook-kontoen @readygoread. Adriaensen er for tiden aktuell med et samarbeid med Hele Norge leser, der hun bokbader forfattere i forbindelse med lesekampanjen Lesesommer 2020. Adriaensen var glad for å bli invitert til bransjetreffet: – Det er veldig positivt at det nordnorske litteraturmiljøet er interessert i digital litteraturformidling. Jeg er opptatt av at lesing skal være lavterskel, og jeg håper jeg kunne bidra til å senke terskelen litt for digital formidling av leseglede.

På slutten av dagen flyttet vi oss fra Teams til Facebook og avsluttet dagen med tildeling av arbeidsstipend for nordnorsk skjønnlitteratur. Vi gratulerer Ingvild Holvik med arbeidsstipendet på 100 000 kroner, og gleder oss til hennes nye roman Ho er fri.