Unikt innblikk i Båtsfjords hverdagsliv etter 1950

Klikk for stort bilde

Under innsamlingsdagene i Båtsfjord i mai fikk fotoavdelingen med seg et rikholdig fotoarkiv etter Olav Arne Johannessen. Tre pappesker full av fotografier, lysbilder, smalfilm og negativer fra slutten av 1950-tallet frem til 1970-tallet.

Vi har nå sortert og registrert samlingen. Vi gleder oss over innholdet. Fylkesfotograf Sonja Siltala er imponert over kvaliteten på materialet etter Johannessen.

Olav Arne Johannessen (1925-2018) var opprinnelig fra Vågan i Lofoten. Han var en dyktig fotograf, journalist og kunstmaler. Han leverte bilder og stoff til artikler i  Finnmarken og Lofotposten, og tilbrakte mye av sitt liv i Båtsfjord.

Hans fotografier viser en omfattende dokumentasjon av hverdagslivet i Båtsfjord fra slutten av 1950-tallet frem til 1970-tallet. Bildematerialet, spesielt mellomformat negativene og lysbildene, viser en høy teknisk og visuell kvalitet. Komposisjonene er velbalanserte og bildene er skarpe.

Siltala forteller også at Olav har rukket å være til stede i svært mange sammenhenger med sitt kamera. Han har hatt evne til å skille ut flere fine øyeblikk i hverdagslige situasjoner. Øyeblikkene gjenspeiler en varm og personlig fremstilling av samfunnet både i tid og sted, for 50 år siden.

– Vi gleder oss til å digitalisere og publisere samlingen i Digitalt Museum i fremtiden, men før dette skjer har vi plukket ut noen smakebiter som vi la spesielt merke til under sorteringen av samlingen.

Ønsker informasjon

Motivene som gjentar seg i hans bildekavalkader er blant annet hentet fra havnemiljøet, av fiskebåter og arbeid i fiskefabrikken. Han fotograferer småfly og biler, den nye skolen under bygging og den lokale kirken. Han er i frisørsalongen, hos tannlegen, i bakeriet og han fotograferte barn i lek.

– En liten gutt med hvit kanin i armene er et gjentagende motiv. Han fotograferer pensjonister, natur og sommerens bading i innsjøer eller i havet. Spesielt overraskende vakkert er hans lysbilder fra den frodige og fargerike hagekulturen i Båtsfjord. Blomstenes farger har med tiden begynt å bleke ut mot metalltoner som gir bildene et kunstnerisk uttrykk.

– Hvis noen sitter med informasjon om bildene eller Olav Johannessen, også kalt "Maler-Olav", så ikke nøl med å kontakte oss i fotoarkivet, oppfordrer Siltala. Alle opplysninger er relevante for oss!

I tillegg til samlingen etter Johannessen skannet fotoavdelingen inn nesten 450 bilder, og de fikk med seg seks album for å skanne inn senere. Innsamlingen av bilder i Båtsfjord er en del av et nytt og omfattende innsamlingsprosjekt: «Sikring av Finnmarks analoge fotomateriale etter 1950».

Ny innsamling og utstilling i juli

Neste innsamling blir under Kunesdagan. Fotograf og fotoarkivar Evy Andersen kommer for å samle inn bilder, 26. og 27. juli. Særlig ønskes fargebilder fra 1970 og oppover. Kontaktperson er Evy Andersen.

Det blir også en utstilling av Richard Berghs bilder fra Kunes og Veidnes på 60- 70- tallet. Utstillingen åpner 25. juli. Bergh var en norsk rektor, folkeminnesamler og forfatter av flere tradisjonssamlinger og skjønnlitterære bøker. Han kom som nyutdannet lærer til Finnmark i 1954.

Sonja E S Siltala
Fylkesfotograf / Spesialrådgiver