Språk

 

Finske samlingen - hva har vi å tilby?

Den finske samlingen består per i dag av ca. 10 000 eksemplarer. Vi har et bredt utvalg bøker for barn og voksne, både skjønnlitteratur og sakprosa. I tillegg har vi lydbøker og en liten filmsamling til utlån.

 

Klikk for stort bilde 

Vi kjøper inn bøker av finske forfattere, men også utenlandske forfattere oversatt til finsk er svært godt representert i samlingen, spesielt skjønnlitteratur. Vi kjøper inn kun finskspråklig litteratur. Finlandssvensk litteratur kjøpes inn i finske oversettelser. Det samme gjelder samisk litteratur som utgis i Finland.

 

Litteratur for voksne
Skjønnlitteratur i samlingen dekker alt fra kjærlighet til krim og spenning, fra humor til litteraturprisvinnere, fra historiske og biografiske romaner til samtidslitteratur, og fra dagens bestselgere til gamle klassikere. I sakprosa legger vi vekt på bøker om Finland og finsk kultur, kunst og design, mat, språk, litteratur og historie. Også biografier og biografiske fortellinger er populære blant lånerne.

 

Litteratur for barn
Barne- og bildebøkene utgjør en fjerdedel av samlingen. Der er de finske forfatterne godt representert, men vi kjøper også inn populære utenlandske barne- og ungdomsbøker i finske oversettelser. I tillegg til skjønnlitteratur har vi sakprosa til barn og unge samt en liten samling lydbøker. Litt barnefilmer finnes i filmsamlingen vår. De siste årene har vi kjøpt inn bøker for nybegynnerlesere med blokkbokstaver og/eller staving.

 

Filmsamlingen
Vi har en filmsamling på ca. 250 titler. Vi kjøper inn filmer av finske regissører, filmer som er filmet i Finland, som handler om Finland, eller har en annen direkte forbindelse til Finland.

 

Innkjøp av ny litteratur
Den finske avdelingen ved Finnmark fylkesbibliotek ble opprettet i 1984, men det har vært bibliotekbøker på finsk i Vadsø mye lengre enn det. Denne historiske bakgrunnen forklarer størrelsen og tidsspennet i samlingen. Den er en blanding av nytt og gammelt. Vårt fokus i dag er på ny og aktuell litteratur, både kritikerrost og populært. Vi kjøper inn 200-250 nye titler i 1-3 eksemplarer hvert år. Målet er en samling som fyller behovet til våre brukere i dag og i framtiden. Kom gjerne med innkjøpsforslag og bli med å forme den finske samlingen du også!

 

Lenker til ferdige søk:

Lydbøker for voksne

Lydbøker for barn

Lettleste bøker 

Bøker for barn som lærer seg å lese finsk