Språk

 

Finnmarkskanon

Finnmark fylkesbiblioteks Finnmarkskanon er et resultat av prosjektet «På sporet av en litterær Finnmarkskanon» i 2018, støtta av Fritt Ord.

Klikk for stort bildeKlikk for stort bildeKlikk for stort bildeKlikk for stort bilde

 1800- tallet 1900- 1939 1940- 1999 2000- tallet

Utvalget av bøker er gjort etter noen kriterier:

  • Skjønnlitteratur av en personlig forfatter – roman, novelle, fortelling, dikt, skuespill
  • Kvalitet
  • Litteratur som har hatt betydning eller påvirkningskraft i tida den ble til, og som kan leses med utbytte ennå
  • Litteratur som viser et finnmarksbilde, som speiler historie, kultur, landskap, naturkrefter, livsbetingelser, tro og mentalitet, samspill mellom folkegrupper, grenseboererfaring, – kort sagt: litteratur som sier noe sant om Finnmark, på en eller annen måte.

    Det har vært et ønske å hente fram i lyset bøker og forfatterskap som har vært glemt, og å vise en bredde av sjangre og skrivemåter. Publikum har hatt mulighet til å komme med forslag, bl.a. under en foredragsturné til bibliotekene. Professor emeritus i nordisk litteratur Nils Magne Knutsen har gitt råd og deltok med sin store fagkunnskap på et avsluttende arrangement under Finnmark internasjonale litteraturfest i Alta i november 2018.

    Finnmarkslitteraturen er rik og omfattende. Vi har landa på å ikke gjøre utvalget for snevert. De 44 titlene er ikke rangert, men ordna etter utgivelsesår fra 1881 til 2017. Særlig for 2000-tallet kan det være aktuelt å føye til flere titler etter hvert. Ny litteratur skrives, nye stemmer høres, gode finnmarksforfattere står i kø!

    Finnmark fylkesbibliotek har et stående tilbud om foredrag over temaene finnmarkskanon og finnmarkslitteratur som også kan vinkles mot barn og ungdom.

    Kontaktperson er Rønnaug Ryssdal

Fant du det du lette etter?

Kontaktpersoner

Rønnaug Ryssdal
Spesialrådgjevar
78 96 43 62