Informasjon fra Finnmark fylkesbibliotek - februar

Lihkku Sámi álbmotbeivviin! Finnmark fylkesbibliotek gratulerer med Samefolkets dag!

Klikk for stort bilde

I dag feirer vi samenes nasjonaldag i Norge, Sverige, Finland og Russland. Dagen feires til minne om det første samiske landsmøtet som fant sted i Trondheim den 6. februar 1917. I anledning dagen er det både utstillinger og arrangement på bibliotekene.  Per Ivar Somby lanserer boka Folket under nordlyset på Alta bibliotek i dag. På Sametingets bibliotek kan du lese mer om nasjonalsymboler og se talen fra sametingspresidenten. Elisabeth Meyer har tatt mange unike bilder i Sápmi. Bildene kan du se her på Preus museum. Men det er ikke alt.

Fotoarkivet har flere nye serier i Digitalt Museum

81 nye bilder i samlingen fra Elisabeth Meyers fotografering i Kjøllefjord 1940. Bildene ser du her.

Klikk for stort bildeOlai Kristian Juliussen, født 1872 i Finngammen, Lurøy, Træna. Død 1945. Vant 25.000,- i Pengelotteriet i 1934. Fotografert i Kjøllefjord i 1940. Elisabeth Meyer

34 nye bilder i samlingen fra Oskar Ferdinand Alseens bilder fotografert i Vardø på 1920-30-tallet, kan du se her. Navn, stedsnavn og historier er viktige ingredienser som gir bildematerialet større verdi også i fremtiden! Send gjerne inn kommentarer i kommentarfeltet på Digitalt Museum om du vet noe om bildene.

Gledelig økning i utlån av finske bøker

Finnmark fylkesbibliotek har det nasjonale ansvaret for finsk bibliotektjeneste i Norge som i fjor økte utlånet av finske bøker med 20 prosent.

Felles arrangementskalender for Bokåret 2019

Nå er en felles kalender for Bokåret 2019 på plass. Vil du ha ditt arrangement inn i kalenderen? Ta kontakt med Mads Munkvold som legger ut fortløpende. Alle arrangementer er også synlig i oversikten på wordpress-siden til ditt bibliotek. Her finner du bokmerke til dine arrangement: Bruk gjerne hashtaggen #bokaret2019.

Finnmarksturné i forbindelse med bokåret 2019

Planlegginga av turnéen "På kanten av myra" er i gang. Forfattere: Laila Stien, Ingeborg Arvola, Asbjørn Jaklin, Kathrine Nedrejord, Liv Lundeberg. Det jobbes også med å få med en forfatter til. Det legges opp til at hvert bibliotek får besøk av to forfattere. Hvilke forfattere ønsker ditt bibliotek, og når? Send en epost til Mads Munkvold

Forum for barne- og ungdomsbibliotekarer

Finnmark fylkesbibliotek oppretter et forum for alle som jobber spesielt mot barn og unge i folkebibliotekene. Forumet møtes med jevne mellomrom. Formålet er å lære av hverandre og inspirere til faglig deling. Det blir 4 møter i året, de fleste over nett. Vil du være med? Ta kontakt med Sunniva Knutsen

Gjennomgang av samlinger

Trenger du hjelp til samlingsutvikling eller kassering på ditt bibliotek? Ta kontakt med Anne Thuv.

Bruk depotbiblioteket til fjernlån

Mens vi venter på den endelige versjonen av Biblioteksøk minner vi om prioritert rekkefølge for fjernlånsbestillinger, anbefalt av bibliotekledermøtet for Finnmark 2016:

1. NBR-Depotbiblioteket.
2. Andre folkebibliotek/fylkesbibliotek
3. Fag- og forskningsbibliotek
4. Utlandet

Flyplassbibliotekene snart ett år

I mars er det ett år siden det første av 11 flyplassbibliotek i Finnmark ble åpnet. Hvordan ser det ut på ditt flyplassbibliotek? Blir det brukt? Fungerer ordningen? Er det bøker nok? Henger banneren der fortsatt? Sjekk ditt flyplassbibliotek!

BIBLIOTEKUTVIKLING.NO

På den nye plattformen for Nasjonalbibliotekets tjenester til bibliotekene finnes søknadsskjemaer og rapporteringsskjemaer for prosjekter og arenamidler, statistikkinnrapportering og faggrupper. Informasjon om alle tjenestene til Nasjonalbiblioteket finnes i Kunnskapsbasen.