Språk

 

Informasjon fra Finnmark fylkesbibliotek – august

Sommerles
Sommerles er en suksess, også i Finnmark! Oppslutningen er imponerende, hele 26,6% av alle barneskoleelever i Finnmark er med.

1602 elever, fra alle fylkets kommuner, har lest 17 459 bøker, over 10 bøker per deltaker. Kampanjen varer ut august, og de fleste av bibliotekene arrangerer Sommerles-fest som en avslutning. Sommerles-forfatteren Mari Moen Holsve skal besøke fem bibliotek i uke 35. Hun besøker Alta, Hammerfest, Berlevåg, Vadsø og Sør-Varanger. Den samiske versjonen av fortellingen blir også lest.

Vi gleder oss over oppslutningen og ønsker bibliotekene og alle deltakerne lykke til med innspurten.

 

Asbjørn Jaklin på FinnmarksturnéKlikk for stort bilde
Hvilken innsats gjorde finnmarkingene i Alta bataljon under kampene ved Narvik i 1940? Hvorfor ble de beskyldt for å ha skutt på sine egne? Hvem sto bak den groteske planen om å rasere all infrastruktur i Nord-Troms og Finnmark høsten 1944? Og hvordan kunne nazi-obersten som ga ordren om den brente jords taktikk, Lothar Rendulic, bli blankt frifunnet etter krigen? Det er noen av problemstillingene som forfatter og journalist Asbjørn Jaklin tar opp når han besøker bibliotek i Sør-Varanger, Vadsø, Berlevåg, Båtsfjord og Porsanger i uke 35. Turneen er en del av markeringen av Bokåret 2019.

 

Meld deg på Biblioteklederkonferansen 2019
Biblioteklederkonferansen 2019 – Strategi for en ny tid. Påmeldingsfristen er 13. september. Konferansen tar utgangspunkt i den nye nasjonale bibliotekstrategien 2020-2023 som lanseres i august, og det pågående Bokåret som bidrar til erfaringer når det gjelder tiltak for å nå både etablerte og nye lesere. Både svenske og norske bibliotek- og kulturledere vil dele tanker om strategi, bibliotekutvikling, kulturpolitikk og ledelse. Den nye riksbibliotekarien i Sverige, Karin Grönvall, er hovedforedragsholder. Les mer om konferansen her.

 

IBBY høsten 2019
Det blir strømming av IBBY onsdag 6. november. Høstskurset gjennomgår årets utgivelser innenfor barne- og ungdomslitteratur. Ragnhild Malfang presenterer barnebøker. Lise Forfang Grimnes presenterer ungdomsbøker, og bildebøkene vil Nina Nordal Rønne og Stina Langlo Ørdal bytte på å presentere. Informer skoler og barnehager, og inviter de gjerne til å se strømmingen sammen med dere. Påmelding og informasjon om inviterte sendes til Liss Leite.

 

Bli med å feire Nasjonal bibliotekdag
Det er femte gang Nasjonal bibliotekdag feires og det er Norsk bibliotekforening som er initiativtaker. I år samarbeider de med Det flerspråklige bibliotek. 1. september faller i år på en søndag, så dere kan gjerne markere det fredagen før eller mandagen etter. Hensikten med dagen er å skape oppmerksomhet rundt bibliotek. Årets tema kan lett tilpasses alle typer bibliotek: Det internasjonale Norge. Mer om Nasjonal bibliotekdag her.

 

Lær deg de viktigste digitale offentlige tjenestene
Nå kan du delta på e-kurset 23 offentlig ting. Kurset gir innsikt i digitale offentlige tjenester som bibliotekarer bør kjenne til. Her får du utforske en ny måte å lære på. Du blir i bedre stand til å veilede publikum i bruk av tjenestene. Kurset er tilgjengelig på bibliotekutvikling.no.

Klikk for stort bildeBilde av Hunde-Per fra turen til Kunesdagan | Foto: Evy Andersen

 

Konferanser for skolebibliotek
11. september arrangeres det skolebibliotekkonferanse i Kristiansand. Programmet egner seg for alle som jobber med lesing, litteraturformidling og skolebibliotek i grunnskolen
19. september er det bibliotekpolitisk konferanse i Stavanger. Hva skal vi med skolebibliotek når alt er på Chromebook?

 

Digital tilgang til pliktavlevert materiale
Til høsten vil alle folkebibliotek få digital tilgang til pliktavlevert materiale hos Nasjonalbiblioteket.

 

Fotoinnsamling og utstilling under Kunesdagan
Utstillingen og innsamlingen av foto under Kunesdagan var en stor suksess. Les mer på vår nettside.


 

 

Fant du det du lette etter?