Informasjon fra Finnmark fylkesbibliotek

februar 2017

Bibliotekkonferansen i Finnmark 2017 – påmeldingsfrist 3. februar
Bibliotekkonferansen er i Hammerfest 28.03-30.03. Tema er synliggjøring, og det blir blant annet servicekurs, foredrag om sosiale medier, bibliotek og samarbeid med næringslivet, synliggjøring på nett, hvordan synliggjøre ditt bibliotek og erfaringer fra bibliotekarer i Finnmark. Se konferansens informasjonsside for program og mer informasjon.

Sommerles – frist for premiebestilling 10. februar
Nettbutikken er nå åpen for premiebestilling, fristen for å bestille premier er 10. februar.
Trenger du hjelp med bestilling av premier kan du kontakte Anne Thuv på e-post eller tlf. 789 64 379.

Følg med på Sommerles-bloggen for informasjon. Det er viktig at alle melder seg på e-postlisten på bloggen. Trykk på «Abonner på bloggen for å få e-postvarsel når nye innlegg publiseres», da vil du alltid få med deg all informasjon som kommer fra sommerles.

Leser søker bok
Leser søker bok har sendt sin årlige spørreundersøkelse til alle Bok til alle (BtA)-bibliotekene. Svarfristen er allerede 3.februar!

Leser søker bok inkluderer frivillige på språkkafeer i sin ordning med leseombud, så kanskje er det mulighet for bibliotek å rekruttere flere leseombud på den måten?

Fylkesbiblioteket ønsker å besøke BtA-bibliotek og delta på nettverksmøter med leseombudene der. Senere vil fylkesbiblioteket arrangere inspirasjonssamling for leseombud i regioner, med f.eks. formidlingskurs, Boka er for alle, eller noe annet. Vi hører gjerne fra dere og svarer på spørsmål angående dette.

Fotoarkivet
Fylkesbibliotekets bildesamling har de to siste årene hatt to parallelle søkemotorer, Bibliofil og Digitalt Museum. Alle våre bilderegistreringer er nå konvertert fra Bibliofil til Digitalt Museum. Derfor legges Bibliofil bildesøk ned fra 3. februar. Fra denne datoen skjer all bildebestilling kun via Digitalt Museums nettside.

Vi publiserer jevnlig nye fotografier og samlinger, og per i dag inneholder våre samlinger ca. 12 000 søkbare fotografier. Vi ønsker publikum velkommen til å kommentere og å komme med tilleggsinformasjon til bildene.

I forbindelse med feiringen av Tråante 2017 lanserer vi nye samiske, håndkolorerte glassdias, fotografert av fotograf Alf Schrøder fra Trondheim.

Tråante 2017 ressursside
Lihku ávvudemiin!
Vi er nå inne i gøymåneden og jubileumsmåneden for markeringen av at det er 100 år siden det første felles samiske møtet i Tråante (Trondheim). Samisk nasjonaldag/Samefolkets dag er 6.februar. Sjekk ut ressurssiden

Fylkesbiblioteket har laget plakat med milepæler for samisk litteratur, den kan skrives ut i A3 på ressurssiden, eller bestilles i A2 ved å sende e-post til Rønnaug Ryssdal.

Plakat Tråante 2017 fra Finnmark fylkesbibliotek - Klikk for stort bildePlakat Tråante 2017 fra Finnmark fylkesbibliotek

Lytt til bøker på mobil og nettbrett
Nå er flere lydbøker tilgjengelig i e-bokbib. Lydbøkene kan lastes ned til mobiltelefonen eller nettbrettet og kan lyttes på selv om man ikke har tilgang til internett.

Denne uken kan bibliotekene laste ned gratis barnespill til nettbrett og mobil
Norsk filminstitutts innkjøpsordning for spill gir bibliotekene gratis tilgang på norske dataspill.  Her er det spennende gåter for de litt større barna og utfordrende og morsomme mestringsspill for de minste - tilgjengelig fra 30. januar 2017

Logg inn, eller registrer deg hvis du er ny bruker, på nfi.no/filmkunnskap/bibliotek for tilgang til siden hvor spillene kan lastes ned. På denne siden finner du en også en bruksanvisning for hvert spill og litt om hvordan de kan brukes i biblioteket.

Merk dere at de mobile Android/iOS-spillene kun kan lastes ned i følgende perioder:
- Uke 5 og 6 (30. januar - 12. februar 2017)
- Uke 19 (8. -14. mai 2017)

Det betyr at det kun er teknisk mulig å laste ned spillet i disse periodene. Men når de er lastet ned ligger de alltid tilgjengelig på nettbrettet.

. .