Språk

 

Informasjon fra Finnmark fylkesbibliotek – juni 2020

Endelig sommer i Finnmark også! Vi oppfordrer dere til å ta turen innom Samisk senter for samtidskunst i Karasjok i sommer. Se Fotoarkivets utstilling av bildene til Elisabeth Meyer – les mer her. Utstillingen åpner 4. juli kl. 18. 

Nyhetsbrevet fra Finnmark tar pause i sommer, og dette er det siste før sommerferien.   

Lykke til med Sommerles i bibliotekene, spre info om BookBites og riktig god ferie til dere alle sammen! 

Klikk for stort bilde

PressReader 
Vi har skrevet kontrakt med PressReader om tilgang for tjenesten i ett år. Alle folkebibliotek og videregående skoler i Troms og Finnmark får nå tilgang. For at tilgangen skal aktiveres, trenger vi IP-adressene til de maskinene som PressReader skal kunne leses fra.  

Vi ber alle folke- og skolebibliotek sende IP-adressene på epost til Kari på Fylkesbiblioteket!  
 

Møte for alle! 
Neste møte er tirsdag 16.juni kl. 08.30 Se referat på korona-siden vår. Saker meldes inn til Kari. 
 

Bransjetreff 26.juni - Alle er hjertelig velkommen til å delta! 
Nordland fylkesbibliotek, Troms og Finnmark fylkesbibliotek, Norsk Forfattersentrum Nord-Norge og Nordnorsk forfatterlag inviterer nordnorsk litteraturmiljø til digitalt Bransjetreff 26. juni 2020, fra 9-14:45. Informasjon om arrangementet legges også ut her. Ta kontakt med Ida på Fylkesbiblioteket om du ikke har fått invitasjon og ønsker å delta.  
 

Om smittevern og kontrakter 
Troms og Finnmark fylkeskommune arrangerer digitalt arrangørforum om smittevern og kontraktsinngåelser i koronatider, som også er aktuelt for bibliotek! 

Se program og mer info her
 

Nytt fra kommuner 
Pål-André nå er ferdig i Loppa kommune. Foreløpig er det Linda Nuth som har ansvaret for biblioteket, mens stillingen lyses ut på nytt. Hun jobber ca. tre dager i uken, og kan nås på linda.nuth@loppa.kommune.no

Vi ønsker Nanna Jensen velkommen! Hun er ny virksomhetsleder på Hammerfest bibliotek. Hun kan nås på Nanna.Jensen@hammerfest.kommune.no.  
 

Sommerles er i gang!  

Klarer vi å få med enda flere barn i fylket på Sommerles i år?  

Inspirasjon og tips fra Kick-offen ble sendt ut til alle deltakende folkebibliotek i Troms og Finnmark. Vi på fylkesbiblioteket vil gjerne bistå rundt synlighet, litteraturformidling eller hjelp med godkjenning på adminområdet. Ta kontakt med Mona eller Ida. Husk at Sommerles-fortellingen også er tilgjengelig på samisk! 

Lykke til med Sommerles, premieutdelinger og alt annet som årets fineste sommereventyr bringer med seg dette året! 

 Klikk for stort bilde 
 

Sámá muŋe - Snakk samisk med meg 
Tana bibliotek deler ut tilleggspremier til barn som leser bøker på samisk i forbindelse med Sommerles. Disse premiene kan alle bibliotek bestille gratis fra Sametinget.  
 

Digital formidling - om midlene fra Nasjonalbiblioteket 
På grunn av den spesielle situasjonen denne våren besluttet Kulturdepartementet i samråd med Nasjonalbiblioteket å omdisponere midlene til aktiv formidling til en tiltakspakke for å sikre befolkningen tilgang til digitale bibliotektjenester da bibliotekene ble stengt. De ekstra tiltakene bestod av midler til innkjøp av e-bøker og e-lydbøker til konsortsiene og midler til digital formidling. Midlene til digital formidling ble tildelt fylkene etter befolkningstall. Troms og Finnmark mottok i underkant av 230 000 kr. Vi valgte fordele potten til de bibliotekene som hadde egne idéer på tiltak de kunne sette i verk fort, og etter kriteriene som deling og bistand for andre bibliotek, spesielt i Troms og Finnmark. Vi mottok 8 forslag på tiltak og fordelte sum til alle disse i tråd med deres forslag. 

Bibliotek som mottok var Sør-Varanger, Alta, Senja, Lyngen, Tromsø bibliotek, biblioteksamarbeidet i Sør-Troms, Lebesby, Porsanger og Kåfjord.  

For mer informasjon kontakt Mads Munkvold
 

Nettsider Klikk for stort bilde 
Joachim og Mona ved fylkesbiblioteket jobber på for å få klar nye nettsider til folkebibliotekene. Planen fremover er å ha møte med en referansegruppe som består av Lisa fra Sør-Varanger bibliotek, Stine fra Alta bibliotek, og Mikkel Ole fra Kautokeino folkebibliotek.   

På grunnlag av referansegruppens innspill vil vi ferdigstille en mal for nettsidene. Den er grunnlaget for alles nettsider. Når de er fornøyd med malen, vil Joachim og Mona avtale møter med hvert bibliotek for å gjøre lokale tilpasninger. Det kan for eksempel være å få på plass tekster som passer til ditt bibliotek, tilpasse informasjonssider for tjenester som utstyrsutlån eller Bok til alle, legge til lokale bilder m.m. Dere hører fra dem!   
 

Stor økt nedlastning av e-bøker denne koronavåren!  
Nasjonalbiblioteket og Kulturdepartementet valgte i vår å gjøre om på den statlige formidlingspotten på grunn av koronasituasjonen. Det ble fordelt midler til e-bok-konsortsiene. Vi har dermed kjøpt inn e-bøker og e-lydbøker i alle sjangre, og vi ser bruken har vært formidabel. I januar og februar ble det nedlastet ca. 800 bøker i snitt, mens det i mars og april hadde økt til nesten 1500 i snitt, bortimot en fordobling! De tre mest populære kategoriene er romaner/ noveller, krim for voksne og barnebøker. 

E-lydbøker er også blitt mer populært. I januar og februar ble det nedlastet 85 % e-bøker og 15 % e-lydbøker, mens i påska og koronatiden har mengden e-lydbøker økt til 25 %!  
 

Digital formidling – tips fra Ida, vår nyeste ansatt
Oppdateringer i sosiale medier kan gjøres enklere og mer lavterskel å få til, ved å kjøre en fast serie. For eksempel kan man legge ut et “Nytt i hylla”-innlegg hver mandag eller et “Helgeboktips” hver fredag. Om bildet er godt og pent og trekker blikket, vekker det allerede nysgjerrigheten, og man trenger ikke skrive mer enn noen setninger. 

Det produseres mye godt innhold i folkebibliotekene her nord, og ellers i landet. Ikke gi opp digital formidling om det er vanskelig å få lagd noe selv. Det kan være like bra å videreformidle godt innhold fra andre folkebibliotek og andre litteraturkanaler. For eksempel: 

  • Tipse om Karantekets innhold og løfte fram spesifikke ting, som f.eks en film fra filmbib.no med beskrivende tekst. Karanteket har også fått egne Facebook-sider. Her kan man dele videre Karantekets innhold.  

  • Tipse om leseaksjoner fra foreningen !les, eller dele innhold fra Facebook-siden deres  

  • Tipse om og synliggjøre vinneren av Havmannprisen, Kjersti Anfinnsen, som har røtter i Vadsø 

  • Tipse om og synliggjøre Kjersti Kollbotns nye roman Dis, som ble til etter forfatteren fikk arbeidsstipend fra fylkesbibliotekene i Nord-Norge  

  • Dele innhold om Sommerles, fra deres Facebook-sider eller Youtube  

  • Dele innhold fra andre bibliotek som også kan være interessant for deres lånere 

  • Dele artikler fra litteratursider som Bok365, NRK Bok, og andre 

  • Dele innhold som Fylkesbibliotekene legger ut på sine sider 

Ta kontakt med Ida på fylkesbiblioteket om du trenger ideer, innspill og hjelp med deling av innhold på Instagram/Facebook, eller med Mads om du ønsker å snakke om utfordringer med teknikk og utstyr. 

 

God sommer! 

 

Klikk for stort bilde