Informasjon fra Finnmark fylkesbibliotek

juni 2017

Kvensk bibliotektjeneste

Finnmark fylkesbibliotek lanserte 1. juni nettsiden kvenskbibliotektjeneste.no. Kväänin biblioteekkipalvelu – Kvensk bibliotektjeneste inneholder omtaler av alle typer utgivelser relatert til kvenske/norskfinske forhold. For eksempel bøker, film og musikk.

Vi har lagt inn en kalender med oversikt over arrangementer med kvensk/norskfinsk relevans, og et nyhetsbrev man kan abonnere på. Siden er så langt som mulig tospråklig og oversettes til kvensk av Kainun institutti – Kvensk institutt.

Tjenesten kommer nå, fordi Finnmark fylkesbibliotek ønsker et økt fokus på å bevare og utvikle kvensk språk. Dette er også forankret i Finnmark fylkeskommunes regionale handlingsprogram for bibliotekutvikling 2017-2020.

Nordnorsk litteraturstrategi 2017-2021

De tre nordligste fylkesbibliotekene har startet samarbeidet om nordnorsk litteraturstrategi 2017-2021. Oppstartsmøtet var i Vadsø 22. og 23.mai. Finnmark fylkesbibliotek har sekretariat for strategien de to første årene. Arbeidsgruppen består av Sissel Holtet fra Nordland fylkesbibliotek, Aud Tåga fra Troms fylkesbibliotek og Sunniva Knutsen fra Finnmark fylkesbibliotek. Det er tre hovedmål i strategien; å styrke produksjon og formidling av nordnorsk litteratur, samt samarbeid med andre kunstuttrykk. Noe av det som er planlagt i strategien er at det skal arrangeres årlige treff for hele litteratursektoren i landsdelen, et tettere samarbeid mellom bibliotekene i landsdelen og kompetansehevingstiltak for bibliotekarer. Det er mye å glede seg til!

Søknadsfrist Fritt Ords bibliotekutlysning 29. juni

Fritt Ord lyser ut tilskudd à kr 50 000 til formidling og debatt med utgangspunkt i klassisk og moderne sakprosa og skjønnlitteratur. Det kan for eksempel søkes midler til foredrag, seminarer, debatter, samtaler eller nettbasert formidling. Fritt Ord søker med utlysningen å stimulere til formidling av litteratur og styrke folkebibliotekene som formidlingsarena. For mer informasjon om utlysningen se Fritt Ord hjemmeside.

Sommerles

Sommerles.no er i gang! Vi ønsker alle deltakere og bibliotekarer i Finnmark lykke til med kampanjen. Fylkesbiblioteket kan bistå i arbeidet – si ifra om ditt bibliotek trenger assistanse ved ferieavvikling. Kontakt Sunniva og Anne.

Vi minner om å sende oss beskjed om dere godkjenner samiske, kvenske eller finske bøker. Og oppmuntrer alle som kjenner nordsamiske lesere om å lese Kampen mot tidstyven på nordsamisk!

Jo Straube kommer tilbake til Finnmark – og ønsker arrangementer på flere bibliotek

Fra Nesseby - Klikk for stort bilde Jo Straube
Jo Straube er snart ferdig med prosjektet Det norske bibliotek. Resultatet er en uvanlig bok med nydelige bilder av bibliotek. Frode Grytten står for bildetekster, og Finnmark er godt representert. Utgivelsen er planlagt i september 2017, nøyaktig dato er ennå ikke satt, men alle som har vært berørt av prosjektet blir invitert på lanseringsfest. I etterkant av utgivelsen har han planlagt en vandreutstilling som skal innom blant andre Litteratursymposiet i Odda, Stormen i Bodø, og også Sør-Varanger bibliotek.

Nå ønsker han avtaler med bibliotek som ønsker arrangementer. Kontaktinformasjon finnes på Jo Straubes nettside.

Sun Station

Ikke bare en, men to verdenskjente forfattere kommer til Vadsø på Sun Station! Fylkesbiblioteket tar imot dem som Finnmark internasjonale litteraturfestival, med Vadsø bibliotek som vertsbibliotek. Programmet begynner ved luftskipsmasten og avsluttes på biblioteket.Michèle Noach har invitert med forfatterne Michel Faber og Louisa Young. De er respekterte og anerkjente forfattere fra Storbritannia. Les mer om forfatterne og arrangementet på finnlitt.no

Ledige plasser på skrive- og dramaleir

Nordland fylkesbibliotek har ledige plasser på årets skrive- og dramaleir, og åpner opp for påmeldinger fra ungdommer mellom 14 og 17 år fra Troms og Finnmark også.

Liker du å skrive historier eller dikt? Er skuespill noe du synes er gøy? Vil du bruke en uke av sommerferien på dette, og samtidig bli kjent med nye folk? Da må du melde du deg på skrive- og dramaleir!

Leiren er fra mandag 3. juli - lørdag 8. juli 2017 på Sjunkhatten leirskole, 22 km fra Bodø sentrum.  Årets dyktige instruktører er Tor Arve Røssland og Magnus Sivertsen Sørvig. De vil lære deg mer om kreativ skriving og det å spille teater. Se mer informasjon på Nordland fylkesbiblioteks nettsider. Påmeldingsfristen er 12. juni.

Finnmark fylkesbibliotek ønsker alle en riktig god sommer!