Informasjon fra Finnmark fylkesbibliotek – juni

Klikk for stort bildeKonstituert fylkesbiblioteksjefer, Jorun Jakola og Sunniva Knutsen

Ny lederduo på fylkesbiblioteket

Jorun Jakola og Sunniva Knutsen er konstituert og deler stillingen som fylkesbiblioteksjef. Sunniva har fagansvaret, mens Jorun har personal- og administrativt ansvar frem til ny fylkesbiblioteksjef er på plass. Det var få søkere på stillingen, så søknadsfristen er utsatt.

Tidligere fylkesbiblioteksjef Heikki Knutsen har begynt som leder for dokument og service, Finnmark fylkeskommune.

Status for regionreformen

Fylkesbibliotekene i Troms og Finnmark har hatt et felles møte og avklart noen problemstillinger vi skal arbeide med sammen. Ingen felles tiltak er avklart og ingen endringer vedtatt. Prosessen kan følges på vår felles nettside.

Lær deg de viktigste digitale offentlige tjenestene

Til høsten kan du delta på e-kurset 23 offentlig ting. Kurset gir innsikt i digitale offentlige tjenester som bibliotekarer bør kjenne til. Her får du utforske en ny måte å lære på. Du blir i bedre stand til å veilede publikum i bruk av tjenestene. Dato for kurset kommer.

Statistikk for bibliotek i grunn- og videregående skole

Det er nå åpnet for føring av statistikk for bibliotek i grunnskoler og VGS. Det kreves ikke mer enn dette passordet for å få tilgang til statistikkskjemaet. Her finner du lenken til skjema. Skolenes rapporteringsfrist er satt til 25.6.2019. Spørsmål av rent teknisk art, kan rettes hit.  Gjelder det skjema, historikk eller andre spørsmål, send en e-post til Mads Munkvold, eller ring 78964360

Klikk for stort bildeNy forfatterturné i Finnmark

Denne uka, uke 23 er Per Ivar Somby og Tharaniga Rajah på turné med bøkene Folket under nordlyset og Det er lenge til skumring. Det skjer i forbindelse med bokårsturnéen. Somby har gitt nytt liv til 140 år gamle bilder – Rajah har skrevet en dystopi om et nytt samisk felleskap som vil bygge opp samfunnet etter gamle tradisjoner. Denne uke besøker de Kautokeino, Karasjok, Nesseby og Tana. Mandag 3. juni var Tharaniga Raja og Per Ivar Somby med  i Finnmarkssendinga på NRK. Her finner du arrangement for Bokåret2019: Bokårskalenderen

Vellykket fotoinnsamling i Båtsfjord

Fotoavdelinga skannet inn nesten 450 bilder i Båtsfjord i slutten av mai. Leder i Historielaget Ståle A. Olsen hadde på forhånd fått inn seks album som ble med til Vadsø for senere skanning. I tillegg fikk fotoavdelinga med seg en spennende samling fra kunstmaler Olav Johannessens arkiv, tre pappesker full av fotografier, smalfilm og ett album. Olav Johannessen (1925-2018) var opprinnelig fra Lofoten, frilansjournalist og kunstmaler, som tilbrakte mye av sitt liv i Båtsfjord. Samlingen er estimert til ca. 1500 bilder.

Klikk for stort bildeNy innsamling og utstilling i juli

Neste innsamling blir under Kunesdagan. Fotograf og fotoarkivar Evy Andersen kommer for å samle inn bilder, 26. og 27. juli. Særlig ønskes fargebilder fra 1970 og oppover. Kontaktperson er Evy Andersen.

Det blir også en utstilling av Richard Berghs bilder fra Kunes og Veidnes på 60- 70- tallet. Utstillingen åpner 25. juli. Bergh var en norsk rektor, folkeminnesamler og forfatter av flere tradisjonssamlinger og skjønnlitterære bøker. Han kom som nyutdannet lærer til Finnmark i 1954.

Foto: Kunes, sommeren 1964. Leirbukt. Sønnen til Klara Sommervik (fra Leirbukt). Klara Dagny Elisabeth Sommervik (Olsen) var født 30.november 1928 og hun var gift med Johan Aslak Sommervik.

Bransjetreff – Nordnorsk litteraturstrategi

Fredag 28. juni arrangeres det i Harstad et bransjetreff for litteratursektoren i nordnorge. Det er også et litterært program og utdeling av årets arbeidsstipend til en forfatter som bor og virker i Nord-Norge.

IBBY høsten 2019

Finnmark deltar også i år på IBBYS høstkurs. Det blir i Uke 45, sett av onsdag 6.november. Da er det igjen klart for en gjennomgang av årets utgivelser innenfor barne- og ungdomslitteratur. Ragnhild Malfang presenterer barnebøker, Lise Forfang Grimnes som presenterer ungdomsbøker og bildebøkene vil Nina Nordal Rønne og Stina Langlo Ørdal bytte på å presentere. Påmelding og program kommer.

Nye brosjyrer med bokomtaler

Læringsnettverket LeserSørvis har lest en stabel med nordnorske romaner og kommer nå med en nye brosjyrer, nordnorsk ungdomslitteratur og nordnorske romaner. Brosjyrene finner du på vår nettside.

Søk midler fra Fritt Ord

Fritt Ord lyser ut tilskudd på inntil 60.000 kroner til formidling og debatt med utgangspunkt i norsk og utenlandsk sakprosa, skjønnlitteratur og tegneserier om krig. Søknadsfristen er 28. juni 2019. Les hele utlysningen her.

Vil du lære mer om sjangeren sakprosa?

Nå er første kurs i Sjangerskolen tilgjengelig som e-læringskurs for alle bibliotekansatte på bibliotekutvikling.no. Dette er et godt tilbud for faglig oppdatering Nettkurset finner du under fanen e-læring i menyen til venstre. For å få tilgang til bibliotekutvikling.no må du være registrert som bruker. Det kommer flere sjangrer etter hvert.

Strømming av Nasjonalbibliotekets arrangement i bibliotek

Alle Nasjonalbibliotekets fag- og publikumsarrangement strømmes, og er på den måten tilgjengelig for alle i Norge. Kvaliteten på strømmingen er god, og kan derfor egne seg for å vises på skjerm i andre bibliotek. Se hele kalenderen her.

Finnmark fylkesbibliotek ønsker alle kommuner lykke til med Sommerles.no – Stå på!

GOD SOMMER!

Klikk for stort bildeIllustratør Anna Fiske