Språk

 

Informasjon fra Finnmark fylkesbibliotek – oktober

Ny fylkesbiblioteksjef Klikk for stort bilde     

Sunniva Knutsen er ansatt som ny fylkesbiblioteksjef i Finnmark. Knutsen er bibliotekar og  har jobbet ved Finnmark fylkesbibliotek de siste fem årene, både som rådgiver i litteraturformidling og som koordinator for Finnmark internasjonale litteraturfestival, Finnlitt. Hun har sammen med Jorun Jakola vært konstituert og delt på stillingen som fylkesbiblioteksjef siden i sommer. Hun overtar etter Heikki Knutsen som har begynt som leder for dokument og service, Finnmark fylkeskommune.

BookBites-opplæring 

1. desember går vi over til et nytt utlånssystem for utlån av e-bøker. Vi går fra eBokBib til BookBites med Biblioteksentralen som leverandør. I uke 44, tirsdag- torsdag vil de ha kurs med folkebibliotekene i Finnmark. Det blir kurs i Varangerbotn 29.okt, Alta 30.okt. og i Hammerfest den 31.oktober. Vi vet at det er travle tider på bibliotekene, men prioriter dette. Send så mange som mulig på kurset. (Det ser ut som at det også bli mulig å diskutere andre ting når vi møtes.) Meld deg på kurset ved å sende en e-post til Liss. Du kan melde på flere i samme e-post. Skriv hvor dere skal delta, hvordan dere kommer dere dit og om dere må overnatte. En e-post med mer informasjon om BookBites og kurset vil bli sendt til bibliotekene. 

To viktige nye nasjonale strategier: Bibliotekstrategi og dataspillstrategi!

I september kom det ny nasjonal bibliotekstrategi, og en strategi for utvikling av norske dataspill og spillkultur. Bibliotekene ble her pekt på som en viktig formidler. Nasjonalbiblioteket skal drive kompetansehevende arbeid, i samarbeid med sektoren. Om du ikke har fått disse kan du lese Spillrom, Dataspillstrategien her. Og her er Nasjonal bibliotekstrategi 2020-2023 Rom for demokrati og dannelse. Sunniva presenterer bibliotekstrategien på Jabber, mandag 14.okt. klokken 09-10.

Bokbussen Kárášjohka/ Ohcejohka/ Porsáŋgu avvikles ved årsskifte

Etter 30 års drift takker Girjebusse Kárášjohka/ Ohcejohka/ Porsáŋgu for seg. Takk for samarbeidet vi har hatt disse årene. Bokbussen Karasjok/Utsjok/Porsanger har vært en god samarbeidspartner i Finnmarksbibliotekene og har vært en viktig formidler av samisk litteratur innimellom alle andre medier på stoppestedene i kommunene.

Bokåret2019. Forfatterturnéer i Finnmark

Kathrine Nedrejord skal på en solid finnmarksturné i uke 43, 44 og uke 46.
I hovedsak er det Vest- og Midt-Finnmark som får besøk. Sjekk bokårskalenderen for tidspunkt. 
Alta og Porsanger får besøk av Laila Stien og Gøhril Gabrielsen 8. og 9. oktober.

Fotoinnsamling i Børselv Klikk for stort bilde Arvid Petterson        

Neste innsamling blir 23. og 24. oktober på Kvensk institutt i Børselv. Fotograf Sonja Siltala ønsker fotografisk materiale fra perioden 1950 – 2000. Fra Børselv og området rundt har fotoarkivet lite bildemateriale, og ønsker at mange vil bidra. Dette er en del av prosjektet «Sikring av Finnmarks fotohistorie etter 1950-2000» og er støttet av Norsk kulturråd. Innsamlingsprosjektet har allerede ført til ca. 5000 nye bilder fra områdene, Lebesby (Kunes og Kjøllefjord), Neiden og Båtsfjord. Neste innsamling blir i Hasvik vinteren 2020.      


IBBYS høstkurs

Strømmes fra Lenvik bibliotek 6.november. Inviter gjerne andre til gratis kompetanseheving på barne- og ungdomslitteratur. Det blir egen bolk om dataspill. Påmelding til kurset, sammen med noen ord om hvordan du gjennomfører det på ditt bibliotek sendes til Liss på e-post.  Program, hvor det strømmes og klokkeslett finner du her i vår kalender.

Felles bibliotekmøte i 2020

Vi skal ha et felles møte for bibliotekene i Troms og Finnmark fylkeskommune i Tromsø 28. og 29. april 2020. Innholdet er ikke bestemt, men sett av datoene.

Finnlitt 2020

Sett av uke 44 i 2020. Neste Finnlitt blir i Kirkenes 28.10 – 31.10 2020. Tema for neste års internasjonale litteraturfestival er UNDERVEIS. Meld deg gjerne som frivillig allerede nå. Har du forslag eller ønsker for festivalen, send en e-post til Mona Fonnes.

Klikk for stort bilde«Ny» biblioteksjef i Loppa

Helt ny er han ikke. Pål-André Haugen startet i jobben allerede 1. april 2019. Han vikarierer for Jorunn som har ett års permisjon. Pål-André er bibliotekar. Han har aldri bodd i Finnmark, og han ser med spenning fram til mørketiden i nord.

– Før folkebiblioteket i Loppa jobbet jeg ved Bjerkreim folkebibliotek i Rogaland fylke, der jeg er født og oppvokst. Det er første gang jeg jobber som biblioteksjef, noe jeg finner både lærerikt og berikende.Ungdomsbokgildet 2019

Buskerud fylkesbibliotek arrangerer Ungdomsbokgildet for 16. gang! Datoen er 21.11 og stedet er som alltid Union Scene. I år lokker de med svenske Mats Strandberg som forfattergjest. Han vil snakke med Nina Aalstad om sin nye bok Slutten. Fem formidlere vil fortelle om 30 av årets mest interessante ungdomsbøker, og det blir en programpost med ungdom hvor de snakker om litteratur. Her er invitasjon og påmelding.

Nasjonalbibliotekets avistjeneste

Bibliotek trenger ikke lenger å abonnere på tjenesten. Nå kan alle bibliotek få tilgang. Les mer om dette på Nasjonalbiblioteket.

Haakon Nyhus-seminar på Nasjonalbiblioteket

En rekke av landets mest spennende bibliotekprosjekter vil bli presentert. Årets tema er brukermedvirkning. Hvordan skal vi trekke med oss brukerne i framtidens bibliotek? Seminaret er 28. november 2019 Nyhus jobbet for fornyelse av biblioteket. Seminaret i hans navn er en feiring av ham, men også av den pågående nyskapning og utvikling i bibliotekene i dag. Seminaravgift, inkludert lunsj: 300,-
Påmelding her innen 13. november.

Veiledningstilbud i grunnleggende digital kompetanse

KS, Kompetanse Norge og KMD inviterer til samling for kommuner som skal opprette et digitalt veiledningstilbud. Hovedtemaer på samlingen vil være hvordan komme i gang med å organisere eget tilbud, og veiledningsrollen og veiledningsmateriell. Her er invitasjonen med informasjon om påmelding. Tid og sted:  Thon hotell arena på Lillestrøm torsdag 28. november fra kl. 10:00-15:30. Påmeldingsfrist er 31. oktober.

Bibliotekutvikling.no

Dette kan bli den mest nyttige arenaen for bibliotekfaglig informasjon og diskusjon i Norge. Vi må bare komme i gang med å bruke den ordentlig.

I gruppene kan vi dele nyheter, stille spørsmål, og diskutere/få innspill fra andre. Gruppene er delt inn i tema, og opprettes etter behov. De kan være offentlige, lukket, eller helt skjult. Lag gjerne nye grupper! For eksempel finnes det ennå ikke gruppe for Shared Reading eller foto.
Klikk for stort bildeFor å bidra i en gruppe må du først være medlem. Så kan du klikke på «Del» øverst til venstre. Da får du opp valg om å Stille spørsmål, starte diskusjon etc.Arrangementsgruppe: https://bibliotekutvikling.no/groups/5042
Finnlitt: https://bibliotekutvikling.no/groups/5043

Flere nyttige grupper, alt etter hva du jobber med og er interessert i:
E-læring: Alle bør bli med! Her finner du ulike kurs https://bibliotekutvikling.no/groups/1163/ 
Bibliotek for barna: https://bibliotekutvikling.no/groups/705/
Bibliotek for ungdom: https://bibliotekutvikling.no/groups/715/
Flerspråklige bibliotektjenester: https://bibliotekutvikling.no/groups/743/
Innovasjon og nyskapning: https://bibliotekutvikling.no/groups/14/
Lesersørvis, for alle som formidler litteratur: https://bibliotekutvikling.no/groups/1083/
Lokalhistorie i bibliotek: https://bibliotekutvikling.no/groups/1063
Utforming av markedsføringsmateriale: https://bibliotekutvikling.no/groups/717/
Skolebibliotek: https://bibliotekutvikling.no/groups/707/