Språk

 

Sommerles i Finnmark


Klikk for stort bilde 

Om Sommerles

De fleste bibliotekene i Finnmark deltar i den digitale lesekampanjen Sommerles for 1.-7. klasse. Kampanjen varer fra 1. juni til 31. august, og har som mål å bidra til økt leseaktivitet i sommerferien. I 2019 var hele 30 % av barna i deltakerkommunene registrert på Sommerles.no!

På sommerles.no kan barna registrere bøkene de har lest, lydbøker de har hørt og bøker noen andre har lest høyt for dem. Når man registrerer bøker samler man XP, eller poeng, og etter hvert får man nok XP til å nå et nytt level. På level 10, 20 og 30 får man en premie, den kan vanligvis hentes på biblioteket. Pga. koronasituasjonen er det litt usikkert hvordan barna skal få premiene sine, men dette kommer det mer informasjon om når kampanjen starter.

Sommerles.no er for alle, både superlesere, gode lesere, middels gode lesere, de som trenger litt hjelp, og de som lærer seg å lese.

På sommerles.no kan man også lese den eksklusive sommerlesfortellingen skrevet av Mari Moen Holsve, løse oppgaver, få lesetips og følge med på hva vennene leser. Man kan delta på lesekampanjen manuelt også. På altom.sommerles.no kan foresatte lese mer om kampanjen og finne svar på ofte stilte spørsmål.

Kampanjen er utviklet av Vestfoldbibliotekene, Vestfold fylkesbibliotek og firmaet Snuti ANS, og har blitt spredt til andre fylker i Norge.

For bibliotekene

Prisen for hvert bibliotek beregnes ut ifra hvor mange elever kommunen har innen målgruppen. I tillegg kommer utgifter til premier og trykkmateriell. 

Hva må bibliotekene gjøre?

Bibliotekene administrerer kampanjen i sin kommune, det inkluderer å dele ut premier, henge opp kodeord til barna, godkjenne kommentarer og svare på spørsmål fra barna. I tillegg er de ansvarlige for å synliggjøre tilbudet i sin kommune. Vi anbefaler å ta kontakt med skolene og barnehagene og informere foresatte som er innom biblioteket om lesekampanjen. 

Koronasituasjonen

Selv om Sommerles er en digital kampanje, har de fysiske møtene vært viktig. Premieutdelingen og jakten på kodeordene pleier å skje i bibliotekene. Mange bibliotek besøker eller inviterer skolene i forkant av kampanjen for å lade opp og motivere. Det kan se ut som at bibliotekene er i gang med å åpne litt nå, og kanskje premieutdelingen kan gjennomføres som tidligere. Fra nasjonalt hold satses det mer på digital markedsføring enn tidligere. Det er lurt at hvert bibliotek finner en løsning i samarbeid med kommunen og skolene sine, og følger anbefalte smittevernsråd.

 

Kontaktperson: Ida Zachariassen Sagberg og Mona Fonnes